Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou na ministerstvu financí při smyslech?

Kdybyste chtěli nabrat vodu, točili byste si jí do cedníku? Ne. Státní rozpočet tak ale vypadá. Místo použití jiné nádoby, která díry nemá, nebo zalátání děr, se neustále lije voda do děravého cedníku a proto se jí lije stále více a více a další voda se hledá - výběr nových daní a zvýšení stávajících je opět v plánu.

Na státním rozpočtu se přiživuje kdekdo a kdekdo se také vyhýbá účasti v něm formou odváděných daní, od paušálově zvýhodněných živnostníků po "české" firmy sídlící v daňových rájích. Nedivme se pak, že v rozpočtu permanentně chybějí peníze, když se do děravého řešeta prostě ani nedostanou.

 

Nedělejme si iluze o tom, že český rozpočet může mít jinou podobu než ten děravý cedník. Historicky jsme asi nastaveni k tomu "šulit" co se dá a nemáme zde prostě jinou nádobu než je to děravé řešeto. Díry se nelátají ani se nehledá jiná nádoba. Hledají se způsoby, jak chyby jiných zaplatí všichni občané.

 

To, co mne nadzvedává ze židle, je to, co opět experti z ministerstva financí vymysleli, když už i pan Kalousek přiznává to, co připomíná jakési nepovedené pražské vysílání rádia Jerevan: že růst bude, ale do mínusu. Že schodek rozpočtu se podaří snížit - ale jen díky většímu zvýšení daní. Že úředníci počítají díry v cedníku, ale ještě se nedopočítali.

 

Pro mne jako občana je nepřijatelné už nynější zvýšení DPH na 14% (všechny státy v okolí i v bohaté západní Evropě mají DPH nižší), ale i jeho plánované zvýšení a sjednocení na 19%. V EU má 26 států ze 27 DPH pro potraviny a knihy sazbu nižší a jen jeden stát má sazbu sjednocenou - bohaté Dánsko. Proč my musíme být druzí?? Alarmující jsou také návrhy na další zvýšení daně z mezd a rušení zaměstnaneckého paušálu. Alarmující je také plán na zvýšení daně z převodu nemovitosti, jakoby nestačilo zvýšení už samotných daní z nemovitostí - platíme tak dvakrát, jen proto, že něco máme (byt, dům, chalupu), a pak podruhé, když to chceme prodat. Zavedení daně na již tak drahý a stále se zdražující plyn je už úplně mimo moje chápání.

 

Místo toho je ale pro úředníky bezzubého ministerstva financí nepředstavitelné zavedení daně z finančních transakcí, které by aspoň něco vytáhlo z trezorů zazobaných bank, které u nás v Česku vydělávají na poplatcích více než kde jinde - například Erste bank vlastnící Č.Spořitelnu vydělává v Česku více než v mateřském Rakousku (není náhodou Rakousko bohatší?). Stejně tak je stále bezzubý zákon na zdanění hazardu, stejně tak je bezzubý zákon o výdajových paušálech živnostníků a podobné nesmysly, které někoho zvýhodňují na úkor nás všech.

 

Zde bych měl pár rad pro, po ránu unavené, u kávovaru ve frontě stojící úředníky ministerstva financí a pro samotného pana ministra. Jsou to návrhy člověka se selským rozumem, který ale úspěšně používá v podnikání. Myslím, že než lít vodu do děravého cedníku, by bylo vhodnější například:

 

- podívat se na zoubek firmám v daňových rájích - pokud tyto firmy nechtějí v Česku odvádět zisky, tak ať se neúčastní ani státních zakázek a nemají žádné daňové výhody tady. Je to stejné jako když zloději či vrazi nechtějí dodržovat práva jiných, ale my jim jejich práva přiznáváme.

 

- podívat se na zoubek firmám s anonymními vlastníky - tyto firmy se masivně účastní výběrových řízení, nikdo neví kdo je vlastní a kam jdou jejich zisky. Nezjistilo by se náhodou, že je vlastní i třeba politici, kteří jsou tak skryti v anonymitě? Úředníci a politici se nemusí dnes uplácet úplatky - stačí jim přihrát pár akcií. O tom už víme z afér pana Grosse a podobných.

 

- podívat se na zoubek výdajovým paušálům živnostníků. Sám podnikám a podnikal jsem i dříve jako OSVČ. Bohužel ale v maloobchodě, kde se každý nákup i prodej musí pracně evidovat a účetnictví je složitější než kdekoliv jinde, s tisícemi dokladů každý měsíc. Proč u profesí typu řemeslník, advokát, masér, které mají dohromady pár dokladů a účetnictví u nich není zdaleka tak náročné jako to dokladované v maloobchodě, mají mít ještě výdajové paušály a ještě v tak extrémní výši? Zavedla je pravice, která si tím živnostíky chtěla "koupit" jako své voliče - jako to levice dělá u pracujících.

 

- podívat se na zoubek všem úředníkům všech ministerstev - zatímco podnikatel je hodnocen jako úspěšný tehdy, když je schopen snižovat náklady a vytvářet zisk, úředníci jsou hodnoceni dobře za to, že dodrží rozpočet, tj. peníze rozfofrují. Když nevyčerpají přidělený objem rozpočtu, musí ho na poslední chvíli vyplácat za blbiny, protože něco ušetřit se v rozpočtu nenosí. Hesla o zadávání zakázek a korupci se také zatím z velké části minuly účinkem, přitom právě zde se ztrácejí největší peníze.

 

- podívat se na zoubek všem ostatním úředníkům - těm, kteří jsou zodpovědní za vracení či nepřiznávání evropských dotací, díky úplatkům od kamarádů, těm, kteří jsou zodpovědní za prohrané arbitráže díky krokům, které udělali očividně proti platným zákonům. Když já něco zkazím, hned mám na krku exekuci. Když zkazí něco úředník a díky jeho chybě, často vědomé, je žalován stát, prohrané milionové a miliardové arbitráže zaplatíme my všichni. Je to spravedlivé?

 

Česko bylo v jistém smyslu dlouho podobné Řecku. Úplatkářský socialismus a egoistický kapitalismus s historickým používáním "co je doma, to se počítá", jsou v tomto v Řecku i v Česku stejné a oba státy mají rozbujelou korupci a klientelismus a stejnou snahu šidit státní rozpočet a nenést za jakékoliv chyby odpovědnost. My jsme nyní jen šikovnější v tom, že nemáme schodek tak obrovský a nemusíme o nic žadonit u Evropské unie. To se ale může rychle změnit, protože schodek neustále narůstá a naakumulovaný schodek uplynulých rozpočtů je obrovský. Firma, když je opakovaně ve ztrátě, tak zkrachuje. Stát je ve ztrátě - v deficitu - opakovaně, ve stále větší a stále více se kumulující, a ještě nezkrachoval. Jak to?

 

Nehledejme chybu v nezaměstnaných nebo důchodcích, na které platíme, na ně plaťme rádi. Výdaje na nezaměstnané jsou procentuálně minimální a většina z nich si práci hledá, jen nemůže najít, protože volných míst je 10x méně než počet nezaměstnaných. Těch, kdo podporu či dávky zneužívají, je minimum. Výdajům na důchody, které jsou značnou částí státních výdajů, se také nevyhneme a netrestejme důchodce za to, že svou prací pomohli vytvořit hodnoty, které tato společnost měla a zčásti i ještě má, pokud je všechny nepromrháme.

 

Hledejme systémové chyby a díry, kterými tím řešetem utíkají peníze. Jako český občan si nepřeju, aby už tak vysoké daňové zatížení, neustále se zvyšující, bylo ještě zvýšeno o další navýšení DPH, další navýšení daně z převodu nemovistí a silniční daně nebo zavedením daně na plyn. Protože pak by bylo existenčně snadnější žít jinde, stejně jako je už nyní snadnější a levnější jinde nakupovat. Mnoho mladých lidí se z ciziny do Česka už domů vracet nebude, protože Česká republika se stává stále méně atraktivní lokalitou na nakupování i bydlení. Žádám tímto urgentně úředníky ministerstva financí v čele s panem ministrem, aby si toto uvědomili, protože dalším zvýšením daní se změní jen to, že se ještě více firem a osob bude vyhýbat jejich placení a ti, kdo budou moci, budou nakupovat i bydlet jinde. Česká republika se tak stane klecí pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou bydlet jinde, a kteří mají stále tolik slušnosti, aby zde pracovali a odváděli daně.

Autor: Rostislav Siksta | středa 4.1.2012 8:51 | karma článku: 48,57 | přečteno: 23633x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik