Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryje prezident korupci?

O tom, že to v Česku není jen nahnilé, ale je zde přímo hrůzná epidemie morální hniloby, všichni už tak nějak tušíme. Hnilobné bahno nás pohlcuje níž a níž a další a další korupční kauzy a kauzičky už nás ani nevzrušují - bereme je jako další díly jakési podivné reality show.

Tak nějak se stalo u nás pravidlem, že lidé, kteří projeví vlastní názor, jdou do vězení, zatímco korupce stále bují. Uvězňujeme amatérské i profesionální výtvarníky, zatímco opravdoví korupčníci a jejich kamarádíčci jsou pobouřeni, že se o nich vůbec mluví - oni přeci chtějí jen v klidu žít (a dělat svůj nekalý byznys).

 

Amatérský výtvarník - řidič olomouckého autobusu, půjde do vězení za to, že kreslil tykadýlka politikům - což je opravdu společensky těžce nebezpečný zločin, no považte: znevažovat politiky!! Škodu za plakáty přitom zaplatil - trest "na ponaučenou" za pomalování ale odmítl a tak ho čeká vězení.

 

Výtvarník Týc si své vězení na Pankráci již odpykal - za kreativní výměnu sklíček v pražských semaforech. Mnohé chodce jejich výměna rozveselila, bezpečnost to neohrozilo. Škodu taktéž zaplatil, pokutu za své chování však odmítl. Skončil na měsíc na Pankráci. Jistě musíte souhlasit, že i jeho jednání je těžce nebezpečný zločin: nikdo, opakuji nikdo přeci nemá co měnit sklíčka na semaforech! Od toho tu jsou přeci normy, úředníci a systém.

 

Týc si měl nejprve vyžádat povolení od pražského magistrátu: Bém by zavolal Janouškovi, jestli "to je ok", a Janoušek, guru peněz, by určil, jestli to je ok nebo to není ok, případně by si na výměnu sklíček vyřídili úředníci s jejich kamarády dotaci z evropských peněz a na jejich realizaci přizvali nějakou předraženou firmu s anonymními akciemi - na co přeci dávat úplatky, když jednou dvěma stama akcií nikoho neurazíš a peníze to nejsou...

 

Oproti těmto těžkým zločinům známých i neznámých výtvarníků se místo toho média věnují takovým prkotinám, jako že se na pražském magistrátu zřejmě dlouhá léta přihrávaly zakázky, primátor šel na ruku jednomu z nejvlivnějších lobbistů v zemi a celé fungování magistrátu bylo zcela jasně zmanipulované ve prospěch určitých vlivných skupin.

 

Díky tomu, že se jedny vlivné skupiny napojené na jedny vlivné politiky a úředníky BIS nemají rády s jinými vlivnými skupinami napojenými na jiné vlivné politiky svědčí to, že se na veřejnost dostaly nahrávky hovorů primátora Béma s lobbistou Janouškem - tyto se prý přes BIS dostaly až do rukou bezpečnostní agentury ABL (ano, uhádli jste, to je ten pan Bárta, nyní vyšetřován za korupci). A ještě pro upřesnění pro neznalé: lobbisté jsou ti, co dokáží poslanci manipulovat tak, aby se do zákonů prosazovaly nejrůznější vlivy sledující zájmy určitých finančních a mocenských skupin. Jak to dělají, když petice s desetitisíci podpisů poslance nezmění, ale jeden lobbista ano, nemá zde cenu spekulovat, normální smrtelník to neví.

 

Horolozec a bývalý primátor Bém veřejnosti jen vzkázal, že zveřejnění odposlechů je svinstvo a že nemá důvod se vzdávat křesla poslance. Ač ho odposlechy vpodstatě usvěčují z důvěrných šifrovaných či zcela očividně-ušislyšně jasných hovorů, kde opakovaně spolupracuje s lobbistou Janouškem a z odposlechů je navíc brutálně jasné, že mu nešel na ruku jen on, ale celý pražský magistrát, ven podle něj nevylezla pravda, ale svinstvo. Nakonec se snad ještě dozvíme, že opilý řidič Janoušek, který naboural a srazil jinou řidičku a od nehody ujel, je svatý patron pražského magistrátu, bez jehož pomoci by úředníci Prahu nevytáhli ze zaostalosti středověku a pan Janoušek přispívá k jejímu modernímu rozvoji. I to se u nás může stát, protože stokrát opakovaná lež se stává pravdou a nic není přesvědčivější, než mystifikovat lží.

 

Prezident Klaus je ale naprosto v pohodě - ten nemá problém s Bémem, ale s odposlechy: podle prezidenta jsou odposlechy nešťastná věc a ničí demokracii.

 

Přiznám se, že bych jako slušný občan čekal, že prezident celou aféru odsoudí, stejně jako se proti Bémovi vyhradí celá ODS a Bém ten samý den odstoupí. ODS mu však doporučila jen přerušení členství, poslanecký mandát Bém vracet nechce a asi ani nebude - politiků, na které se korupce či klientelismus provalily před ním, je celá řada, a vesele provozují své advokátní kanceláře, firmy nebo stále sedí v parlamentu či ve výkonných řadách státních institucí.

 

Jsem rád, že máme spravedlivého prezidenta, který dokáže ocenit, jak odposlechy ničí demokracii. Prezidenta, který výtvarníkovi Týcovi milost neudělil a nechal ho jít sedět za barevná sklíčka, zatímco korupčníci a lobbisté nezištně pomáhají pražskému magistrátu a celé naší politice a naší ctěné demokracii. Té demokracii, kde si politici s lobbisty volají v šifrovaných kódech a kde už dávno nerozhodují hlasy lidí, ale jen hlas peněz.

 

Moje podpora všem kresličům tykadýlek, moje podpora všem měničům sklíček. Pokud vás tento systém vězní jen za projevení názoru, zatímco korupčníky a klientelistické kamarádíčky lobbistů nechá běhat na svobodě a chrání je, tak jste hrdinové. Hrdinové pro společnost, která se topí v morálním bahně a uvězňuje ne ty, kteří toto bahno tvoří, ale ty, kteří na něj upozorňují.

 

PS: Ještě že u nás není ta přiblblá móda jako v Německu, kde za každou prkotinu každý hned odstupuje. Kam bychom to pak dotáhli!

Autor: Rostislav Siksta | úterý 27.3.2012 14:01 | karma článku: 36,58 | přečteno: 1835x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik