Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DPH v ČR: fikce nebo realita?

Zatímco v sousedním Německu oslaví příští rok již 30 let, co beze změn platí stále stejná snížená sazba DPH, my příští rok oslavovat nebudeme - sazba DPH se opět změní, přičemž vláda ještě dnes neví, co bude platit. Nebude to bohužel vědět ani za týden a do té doby o daňových změnách přerušila jednání.

V roce 1983 začala v Německu platit DPH na potraviny a další položky ve snížené sazbě ve výši 7%.

 

U nás platila ještě v roce 2007 sazba 5%.

V roce 2008 už 9%.

V roce 2010 už 10%.

V roce 2012 už 14%.

A v roce 2013? 17,5%, 15% nebo to bude jinak, milá vládo?

 

Vláda dnes přerušila jednání, protože se mezi sebou nemůže domluvit, co vlastně má od ledna platit. Když se nedomluví nijak, tak bude platit 17,5%, jak to má vláda narýsováno. Když se domluví jinak, bude platit buď 15% nebo zůstane 14%, což je krajně nepravděpodobné.

 

Ať je to s daňovou sazbou jakkoliv, nejhorší je její neustálé měnění a přenášení zloby za její zvyšování na bedra obchodníků. Potraviny se opět zdražily? Ti hnusní obchodníci, řeknou si mnozí. Bohužel obchodníci v tom jsou nevinně, ba právě naopak - jejich marže se většinou stále snižují nebo zůstávají na stagnující směšně nízké úrovni, protože ekonomická situace v ČR i v Evropě není nijak zvláště veselá. A stát neustálým zvyšováním DPH, spotřebních daní a dalších nákladových položek neustále zvyšuje ceny potravin. Zákazníci, místo aby kupovali "předražené" (rozuměj: nákladově a o DPH předražené) zboží tady, radši kdo může, sedne do audiny, oktávky, fábie nebo aspoň do fiátka, a všichni vyrážejí nakupovat mimo ČR: tu do Polska, onde do Německa. Stát tak nevybírá tolik, kolik si jeho úředníci na kalkulačce spočítali a řeší tak opět otázku: jak to DPH zase zvedneme?? A začarovaný kruh pokračuje...

 

Jde samozřejmě i o to, že se neúměrně zvyšuje daňové zatížení potravin. To, co nám příroda sama naděluje, máte bez DPH jedině tehdy, když si to vypěstujete na zahrádce nebo dostanete od souseda (a to ještě není daňově v pořádku!). Jakmile si brambory koupíte na statku, k 5Kč za kilo přičtěte 0,70hal. DPH. Od ledna pak zřejmě ještě více. Když si koupíte 20kg pytel brambor za stovku, 14Kč z toho dostane stát - což je ve spoustě případů více, než kolik na tom mají marži sami obchodníci - a ti z toho musí platit hromady nákladů. Samozřejmě brambory za pár korun nikoho netankují. Ale zkuste si to spočítat na běžném rodinném nákupu za 2000Kč: tady je DPH už 280Kč, zatímco v Německu zaplatí poloviční sazbu, tj. 140Kč ušetří, a to mají 3x vyšší mzdy...

 

Proč to v Německu jde 30 let se 7% a v Británii dokonce s nulovou sazbou? (Ano: s nulovou: píše se to takhle: 0%). Naše republika je takřka nejdražší zemí, co se týče daňového zatížení potravin.

 

Státu to ale nevadí: že se zdražuje, to hodí pohodlně na obchodníky.

 

Obchodníci přitom ještě 30.října nevědí a za týden, tedy začátkem listopadu ještě vědět ani nebudou, co bude platit za DPH od ledna! Přitom už v červenci, v srpnu, v září je nejvyšší čas na dohadování obchodních podmínek se zahraničními dodavateli, na tvorbu ceníků, strategií, obchodní politiky na příští rok a přípravu všech systémů a plánů na jejich implementaci... To vše se plánuje měsíce dopředu, a zbývá na to přitom již méně než dva měsíce času - loni to bylo asi měsíc. Vsadím svoje boty, a to mám teď dobré už zimní, že se toto dozvíme opět v polovině prosince, jako tomu bylo loni. Kdo nepracuje v obchodě, nedovede si přitom představit, jak se v tomto nestabilním, neustále se měnícím prostředí, kde co platilo včera, už neplatí dnes a dnes neplatí zítra, nedá cokoliv plánovat, cokoliv domlouvat s dodavateli, cokoliv tisknout. Ono i samotné přeceňování cen v obchodech na změněné ceny zabere několik pracovních dní v "plné posádce" a tyto náklady se samozřejmě musí zahrnout do ceny zboží.

 

Toto neustálé přeceňování zboží, a to na poslední chvíli, až se vláda konečně dohodne, jak to vůbec bude, stojí obchodníky tolik nervů, energie, personálních a dalších nákladů, prostě zbytečně vynaložených peněz. O tyto náklady by mohly být potraviny levnější, kdyby vláda svojí nesmyslnou a neustále se nesmyslně měnící daňovou "politikou", dá-li se to tak nazvat, neměnila podmínky. Administrativní zatížení pro ty, kdo prostě chtějí prodávat zboží, je opravdu extrémní a ne nadarmo se v úrovni daňové administrativy a její náročnosti umisťujeme někde hluboko ve světovém chvostu, dokonce až za vysmívanými africkými zeměmi... 

 

Truhlář také nečeká každý rok do prosince, aby věděl, co bude mít 2.ledna řezat. Musí mít zakázky naplánované už dopředu. Strojírny také nemohou čekat do prosince, zda jim materiál zdraží nebo ne. Stejně tak nemůže čekat stát při výběru DPH, rozpočet se také musí plánovat několik měsíců dopředu! Ale když se to týká ceny zboží, které se musí kvůli opět se měnícímu DPH nějak ocenit, tak mají poslanci spoustu času.

 

Nebo je to všechno jen hra, aby se ukázalo, že "rebelové" to chtějí změnit, a přitom se už dávno mezi sebou domluvili, že se to do Silvestra nestihne a začne tedy platit 17,5%. Míra, Péťa, Kája a další prostě zajdou s kámošema do poslaneckého báru a tam se té předstírané rozhádanosti zasmějí. Vždyť lidé budou za opět se měnící vyšší ceny nadávat obchodníkům, ne vládě. 

 

Tak děti, to byla pohádka o DPH ve státě zvaném Česko a pokud žijete v Německu a toto vůbec nechápete, tak si z toho nic nedělejte, závada není na vašem přijímači.

Autor: Rostislav Siksta | úterý 30.10.2012 15:35 | karma článku: 22,26 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik