Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co Evropa na Česku nechápe

Mám mnoho zahraničních kontaktů a tak často přijde otázka na některé věci, které se u nás dějí. Něco, co se  u nás děje, Evropa opravdu nechápe. Je to skoro jako v tom vtipu, že USA jsou zemí neomezených možností, Rusko je země kde je také možné všechno, no a Česko, tam je taky možné všechno. Takže co "zápaďáci" na Česku nechápou?

Nechápou, proč prezident vyhlásil amnestii, která propouští recidivisty a tuneláře. Bavoři i Sasové se bojí kriminality, která u nich může díky českým zlodějům narůstat. Toto nechápeme ani my... nebo vlastně chápeme, ale bojíme se, že naše domněnky jsou opravdu pravda.

 

Nechápou, proč u nás krádež do 5000Kč není trestným činem. Nechápou, proč když přivedu policii přímo pod nos zloděje, který ukradl tašku plnou zboží, tak ho zase pustí a jen mu pošlou liebesbrief poštou.

 

Nechápou, jak může u nás někdo takový jako pan Franz kandidovat na prezidenta. Tedy ne že by byl pan Franz horší než ostatní kandidáti, bude možná lidsky lepší než mnozí ostatní, ale přeci jen, proč prezident, pane Franzi?

 

Nechápou, jak u nás mohla platit opoziční smlouva. Nechápou, jak se mohla pravice domluvit s levicí na rozdělení postů. Vždy odpovídám, že to je oboje vždy levice - komunisti v různých stranách, všem jde jenom o koryta.

 

Nechápou, proč jsme stále tak chudí, když "naše" banky a firmy generují tak obrovské zisky. Mají pravdu: Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Škoda auto... všechny tyto obří firmy generují mnohamiliardové zisky. Bohužel, českého z toho už není zhola nic, jen ta čeština v názvech.

 

Nechápou, proč máme tak rozbité silnice, když se u nás platí mýtné na úrovni západních států. No, já to také nechápu, proč stát platí firmě, kterou za podivných okolností sám vybral, miliardy za správu toho systému, které mu chybí.

 

Nechápou, proč se u nás lidé nezdraví. Byl jsem s mnoha známými u nás na horách a ta srdečnost a zdvořilost, jaká je třeba v Alpách, tam není. Ke všemu ještě Češi posměšně přezdívají Bavorům a Rakušanům "Gryzgoti", což ukazuje na vlastní přízemnost a trapnost. Já vždy na horách rád pozdravím, ať už Grüss Gott nebo Dobrý den.

 

Nechápou, proč se lidé u nás neusmívají. No, asi je to tím vývojovým stádiem někde na půl cesty mezi reálsocialistickou prošpikovaností fízly a udavači a zoufalou ekonomicko-politickou úrovní, takže do smíchu je u nás málokomu. Ale úsměv přeci nic nestojí.

 

Nechápou, jak je u nás možné, že na 10mil. obyvatel máme už 3miliony exekucí. Nechápou, jakto že u nás dlužník nemusí o svém dluhu vůbec vědět, respektive, že pravý i údajný věřitel nemá povinnost jej o dluhu upozornit. Nechápou, jakto že u nás jsou poplatky za exekuce vyšší než vymáhané dluhy a proč i nemocnice vymáhají nezaplacené 30Kč poplatky spolu s 10tisíc náklady na exekuci. No, mám s tím osobní zkušenost, aniž bych byl jakýkoliv neplatič - člověk se o exekuci dozví často až tehdy, když někdo nechá zablokovat soukromé i firemní účty a to často i kvůli vymyšleným či dávno zaplaceným pohledávkám. Kam se poděla slušnost, že dlužníka upozorníme? Pravda, z čeho by se živila MAFIE.

 

Nechápou, jak je možné, že se u nás stáčejí kilometry u automobilů. To, co je jinde bráno jako jeden z nejzávažnějších trestných činů, kterých se tam dopouštějí výjimečně, tak u nás je běžnou praxí. 

 

Nechápou, proč u nás tolik lidí v centru Prahy na veřejnosti normálně konzumuje drogy - vidět v Praze jak si někdo píchá dávku, není zas tak výjimečné, stačí se projít okolo Václaváku nebo "Ípáku". To, že jsme podle průzkumů "nejrozvinutější" zemí podle konzumace drog a alkoholu, plně dokresluje tento obrázek. U nás většina 16-17letých prostě chlastá a hulí a nikoho to neznepokojuje. Kde mají rodiče?

 

No, mohl bych asi pokračovat dalšími věcmi, naštěstí se jich do zahraničních médií tolik nedostane. Čím častěji a déle je však člověk déle ve vyspělejších zemích, tím více poznává, co vše by se u nás doma mělo zlepšit. Je toho dost. Obávám se, že to, co se zde zkazilo od 30.let a od ohýbání zad před nacisty i komunisty, se bude minimálně tak dlouhou dobu napravovat. Takže možná tak dvě generace dále budou lepší? No, uvidíme. Co třeba začít alespoň tou zdvořilostí, slušností a úsměvem?

Autor: Rostislav Siksta | čtvrtek 10.1.2013 16:00 | karma článku: 32,67 | přečteno: 1667x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik