Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změna s novým prezidentem? Ta nepřijde

Levo-pravá hamounická mafie se rozhodla, že lidé jsou už dost naštvaní, a tak se rozhodla, že jim dá malý cukřík - přímou volbu prezidenta. Ostatně co, o co vlastně jde - prezident stejně nemá skoro žádné pravomoci, zákony, které vetuje, mu poslanci v pohodě přehlasují, takže nic, co by mafii mělo ohrožovat. Přesně v duchu anarchistického hesla: kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali. 

Nechci být skeptik, ale přímá volba prezidenta je v době, kdy je potřeba změnit mnohé zásadní zákony a především dát trvalou, dlouhodobou a dlouhodobě udržitelnou ideu o směřování nejen ekonomice, politice a soudnictví, ale třeba i zdravotnictví, školství a dalším oblastem, jen šaškárnou, aby si dlouhodobě frustrovaní lidé mysleli, že mají moc něco změnit. A lid frustrovaný opravdu je - všech těch změn daní a jejich zvyšování, frustrace z nepřestávající korupce, nepotrestaných zločinů a ještě ke všemu nespravedlivé amnestie je tolik, že mnoho lidí vstalo po letech z voličské apatie a šlo opravdu upřímně a svědomitě volit svého prezidenta.

 

Bohužel, změna nepřišla a nepřijde. Polovina voličů chce vlastně to, co tady je, a druhá polovina voličů se změny nedočkala.

 

Z těch mála kandidátů, které se nakonec dostali do devítice vybraných, ti, co chtěli něco opravdu změnit a dát politice lidštější, spravedlivější a modernější podobu, pohořeli. Zvítězila opět temnota. Zvítězilo to, co jsme tady měli, máme a zřejmě mít i budeme.

 

50% voličů v této republice dalo hlas Miloši Zemanovi nebo Karlu Schwarzenbergovi. Změna se tedy konat nebude. Ikdyž dalších 50% voličů dalo hlas jiným kandidátům, s postupem Zemana a Schwarzenberga do druhého kola se rozplývají jakékoliv naděje na opravdovou změnu a světlo v tunele protunelované české politiky.

 

Miloš Zeman, postsocialistický vtipně sarkastický jezevec z Vysočiny, žádnou změnu nepřinese, ani přinést nemůže. Jeho zvolením se politika dostane do devadesátých let, do rukou kamarádíčků a drsné reality všeho, co na české politice kritizujeme. Nechceme-li úřad prezidenta omezit na to, aby Zeman při zahraničních cestách rozdával své bonmoty, světla na konci tunelu se od něj nedočkáme. To, proč jeho zvolení by přivítal současný prezident Klaus, přesně vypovídá o tom, že pravo-levo už v Česku dávno ztratilo význam, důležité je, aby nenastaly žádné opravdové reformy a kamarádíčci nebyli odříznuti od zdrojů. Přesně i kvůli tomu prezident Klaus zřejmě vyhlásil amnestii, aby se prostě už zametlo s minulostí pod koberec a mohli jsme vyjít do nové éry - někteří bohatší než jiní. A když už nebudu vládnout, ať tam je raději Miloš.

 

Karel Schwarzenberg, vcelku sympatický usínavý stařík, změnu nepřinese také žádnou. Při vší úctě k jeho osobě,  nechápu proč právě on je tolika lidem sympatický, když současná vláda, které je místopředsedou (!!!), nikoliv. Proti krokům Nečaso-Kalouskovy vlády protestují lidé horem dolem, ale jejího maskota Schwarzenberga se to nějakým záhadným mystickým způsobem netýká. Přitom právě on svým mlčením a tichou tolerancí, často i hlubokým spánkem, pomáhá této vládě řadu nespravedlivých a nesystematických kroků a zákonů prosadit. Musel bych být naprostý pokrytec, abych kritizoval současnou vládu a nekritizoval Schwarzenberga. Jak může být spravedlivým prezidentem 75-letý stařík, který nemá dost sil na to, aby neusínal a musí se velmi snažit, aby mu bylo rozumět, který v této vládě, kterou kritizujeme, nepředvádí dost své vlastní aktivity, protože už tu energii prostě nemá, chtít být prezidentem? Chceme prezidenta, který se bude umět jasně vyjadřovat, který přijde se svou filozofií, který přijde se svým vnímáním politiky a dá Česku naději. Který bude sršet energií, který spojí lidi, který jim dá když už ne změnu, tak alespoň naději, který prostě nebude jen sympatickou šedou myškou v pozadí, ale který bude výrazný, aktivní a ke kterému se Češi, Moravané a Slezané budou hrdě hlásit.

 

Při vší úctě, i při vší úctě k mnoha mým známým, kteří jej volili a půjdou volit, pro mně jeho zvolení prezidentem žádnou volbou není. Pro mně je představitelem této vlády, které pomáhá prosazovat zcela nekoncepční, často až korupčnické či jinak nespravedlivé zákony, vlády, která změnila už téměř všechny své ministry a která jen díky politikaření s partičkami typu Věci veřejné, KDU-ČSL, TOP09, LIDEM a všemi jejich představitelnými i téměř nepředstavitelnými kuriozními dohodami a kombinacemi může stále vládnout. Kampaň "Karel for president" je zábavná, energická a dává naději - její kandidát však nikoliv. Buďme upřímní. Nejde o marketing, jde o osobnosti.

 

50% českých voličů, kteří nevolili Zemana ani Schwarzenberga, musí zaplakat. Žádná změna nepřijde.

 

Pokud se volba smrskla na Zemana a Schwarzenberga, není zde žádné světlo na konci tunelu. Ale respektuji, že polovina lidí to tak chce. Přesto raději diskusi protentokrát vypínám.

Autor: Rostislav Siksta | neděle 13.1.2013 11:52 | karma článku: 13,27 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik