Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda si konečně všimla, že vítr nefouká

Nežít v České republice, řekl bych si, že to co tady vláda předvádí, je komedie. Premiér Nečas si konečně všiml, že vítr přestal foukat a že to, na co nás vláda směřuje, není světlý zítřek, ale nehezké skalisko.

Statistici sice dostali pokyn, že musí spočítat, že 1+1 nejsou 2 ale jen jedna a půl, aby to opticky vypadalo lépe, ale neříkejte mi, že počítat mezi práceschopné obyvatelstvo i študenty nad 15let je normální. Je to prostě kouzlo jako z Potěmkinovy vesnice. Kdyby statistici počítali podle "selského rozumu", tak je prostě míra nezaměstnanosti přes 10%, a tato bohužel nadále stoupá.

 

I proto má premiér Nečas najednou naléhavou potřebu sejít se i se svým absolutním nepřítelem, předákem odborů Zavadilem. Společně budou řešit, co udělat s hrozivě rostoucí nezaměstnaností... Téměř mi u toho spadla čelist, že si toho Nečas vůbec všiml.

 

No asi takhle, pánové:

 

Když vláda všechno jen zdražuje, aniž by lidem rostly platy, nelze očekávat zvýšení útrat, ale jejich snížení. Nevím, koho toto překvapuje. Vládu možná ano, protože žije v nějakém akvárku, kde se k problémům běžného života asi nedostane. Bez práce je zhruba 600tisíc lidí, volných míst jenom 34tisíc, takže i kdyby se všechna volná místa obsadila, s nezaměstnaností to nic moc neudělá a 566tisíc lidí zůstane stále bez práce.

 

Vládu překvapuje, že lidé utrácejí míň - v situaci, kdy u potravin vláda zvýšila DPH na již extrémních 15% a u plenek na absolutně selským rozumem nepobírajím, 21%, kdy ČEZ i plynárny každý rok zvyšují ceny energií a kdy je běžný občan prostě vysáván různými molochy či vládou. Lidé z venkova, což je - a nemyslím to nijak hanlivě - prakticky vše kromě Prahy (nic proti Brnu) - prostě nemají na rozhazování. Reálné příjmy se neustále snižují, optimismus, že v roce 2000 doženeme v platech Německo, jsme už dávno zapomněli, a neustále se vše zdražuje. Proč tedy vláda nechápe, že logicky i nezaměstnanost roste?

 

Včera mě pobavila diskuse o tom, kdo může za drahé ceny potravin. Proletář Bárta to hází na potravináře, potravináři na obchodníky, obchodníci zas na ostatní... Problém je, že u některého zboží je DPH tak vysoké, že je někdy i vyšší než samotné marže obchodníků. Například mí přátelé z Británie opravdu nechápou, proč u nás je na plenky 21%, když celá Evropa čelí nízké porodnosti, a na potraviny 15% a příští rok bude 17,5%. V Británii mají 0% na běžné potraviny a vyšší DPH mají jen na ty "luxusní" jako je například čokoláda, víno apod. Berou to tak, že v tom je sociální spravedlnost - a přiznám se, že to tak vnímám naprosto shodně. Ať se platí třeba 20-25% DPH na "luxus", na to co k běžnému životu nepotřebujeme. Ale proč se z plenek platí 21% DPH nebo proč se platí 15% a příští rok 17,5% DPH na běžné potraviny, na energie či někde na bydlení, to nechápu. To by mělo být právem každého občana, každého obyvatele této planety. Ať jsou uspokojeny základní potřeby pro každého - nemyslím zadarmo!! ale s nulovou nebo nízkou DPH. Všechny civilizované země mají DPH na potraviny nižší - Německo 7%, Nizozemí 5,5% apod., takže to přesně ukazuje, že my žijeme spíše v jakési novodobé formě kapitalismu z přelomu 19. a 20. století, kterou naši modro-černí ptáci vyznávají... Když jedu kousek za hranice, do Polska nebo Německa ať už "východního" či "západního", všude je na parkovištích hromada aut s českými SPZ - ano, klesli jsme už tak hluboko, že díky vysoké DPH a energiím je u nás spousta zboží dražšího než v bohatém Německu. Není to o nenažranosti potravinářů ani obchodníků. Je to o nenažranosti státu, a to i prostřednictvím nenažrané ČEZu, jehož je opět stát většinovým vlastníkem a tak neustále chrlené miliardové zisky ČEZu jsou v podstatě jen speciální formou daně vybrané na nás všech ve prospěch státu.

 

Občané, firmy i instituce jsou dnes nuceny šetřit kde se dá. Propouštějí se úředníci, což je dobře, ale bohužel nepřichází stále slibovaná elektronizace státní správy - takže ti zbylí jsou více frustrovaní a občané též. Propouštějí se zdravotníci, takže se pomalu zhoršuje zdravotní péče, šetří se na silnicích a stavbách, takže firmy nemají práci, logicky nepřijmou lidi, ti nemají příjmy a tak ty příjmy nemají ani kde utratit. Co je na tom nepochopitelného?

 

Hlavně kvůli neustálému zvyšování cen energií a DPH dnes spousta malých firem řeší spíše existenční otázky. Raději investují pár tisíc do nového systému, který jim ušetří práci, a jednoho dva lidi propustí. V době, kdy se občané obávají, jak ceny ještě dále porostou, a s výhledem na to, že příští rok bude DPH u potravin dokonce 17,5%, je naprosto naivní být optimistou. Přesně jako v tom vtipu, jak stojí pesimista, optimista a realista v tunelu: optimista vidí světlo na konci tunelu, pesimista ho nevidí, realista vidí vlak. Strojvůdce vidí tři dementy na kolejích... 

 

Vláda, která si říká pravicová, bez skrupulí ničí český byznys. Myslím tím malý byznys, ne korupční mega byznys napojený na poslance a firmy se skrytými vlasníky (proč asi...). Pravicová vláda z pohledu mne, malého podnikatele i mnoha živnostníků, které znám, je horší než většinou z nás nenáviděná vláda Paroubkova. Tato modro-černá vláda ničí firmy tak, že jim přikazuje další a další nesmyslnou administrativu, kdy většina firem musí neustále lítat k daňovým poradcům, kteří neustále měsíc po měsíci sledují změny všech možných i nemožných zákonů a hlavně brutality typu, kdy něco je přilepeno k úplně jinému zákonu - jak toto může být vlastně legální? Jak může být legální to, že nemocenské pojištění zaplatí za zaměstnance firma, ale když je zaměstnanec nemocný, zaplatí mu neschopenku znovu? Stát zveřejnil statistiky za leden, kdy na nemocenském vybral více, než se vyplatilo... zatímco hrozivě se rozvíjející statistiku důchodů neustále zvyšuje. V situaci, kdy se vše zdražuje a platí se neskutečných 21% z dětských plenek, bylo zrušeno porodné atd., jak může někdo očekávat zvýšení porodnosti? Je to neskutečný diletantismus, že tato vláda nemá vůbec žádnou koncepci - a to ani v otázkách udržení české populace vůči důchodům, ani v otázkách daňové strategie, ani v otázkách ekonomiky. "Odborníci" na těch "pravých" ministerských postech to dokládají...

 

Pokud si vláda myslí, že stejným tempem, jako vzrůstá DPH, ceny energií a dalších nákladů, budou občanům zvyšovat mzdy zaměstnavatelé, tak to je opravdu vrchol naivity. Kde na to ty firmy mají brát, v prostředí kdy je cenový tlak větší než jindy a občané už utíkají nakupovat i do zahraničí, aby ušetřili? Kde na to mají brát instituce, které mají menší příděly a mají šetřit? Navíc si to ani sama vláda vlastně nepřeje - díky dlouholeté extrémní závislosti na automobilovém průmyslu, který samozřejmě nemá zájem na tom, aby mzdy razantně vzrůstaly. Kdyby rostly moc, české autosoučástky by to prodražilo a automobilky by pak přesunuly výrobu nebo si našly nové dodavatele více na východě. To si ani vláda nepřeje, protože by došlo k dalšímu a opravdu razantnímu nárůstu nezaměstnanosti, a proto sama sobě vsugerovává, že se nic neděje, že až se všechny změny zákonů "uklidní", že se budeme mít lépe. A my občané jsme překvapeni, že tomu ještě sama vláda věří...

 

Někdy lituji, že nemáme aspoň trochu z povahy Bulharů, Řeků nebo aspoň Francouzů. V Bulharsku kvůli cenám energií odstupuje vláda, v Německu když někdo opíše seminární práci, tak i po letech odstupuje atd. Jen u nás, ať se děje cokoliv, už od Bílé hory si necháme vše líbit.

 

Autor: Rostislav Siksta | středa 20.2.2013 10:30 | karma článku: 48,00 | přečteno: 13811x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

My nic, my muzikanti

Je otřesné sledovat, jak se premiér Nečas dušuje tím, že o ničem nevěděl a není důvod odstupovat. Vrcholní politici koalice jej podporují a to, o co v nejbližších dnech půjde, bude názor soudu na to, zda tzv. trafiky pro rebely jsou korupcí nebo ne. I kdyby nebyly, není dost důvodů pro to, aby náš oblíbený Péťa přijal minimální morální odpovědnost, kterou měl přijmout už dávno?

15.6.2013 v 9:08 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1138x | Ostatní

Rostislav Siksta

Proč jsem pro registrační pokladny

Poctivý obchodník nemá s registračními pokladnami problém. Chrání totiž v podstatě i jeho samého proti nekalé konkurenci. Bohužel jak to bývá, cesta do pekel bývá vždy dlážděna dobrými úmysly... Takže jaké jsou důvody, proč by registrační pokladny neměly živnostníkům vadit a za jakých podmínek by to mělo být?

10.4.2013 v 19:47 | Karma: 22,01 | Přečteno: 2210x | Ostatní

Rostislav Siksta

EU: tam, kde je lepší nemít než mít

Kypřané zuří, jejich vklady vláda zdaní. Jenže to není jen kyperská vláda. Vlády všech zemí EU řeší podobný problém a zdaňují, co se dá.

18.3.2013 v 10:58 | Karma: 28,79 | Přečteno: 777x | Ostatní

Rostislav Siksta

Chci za prezidenta Václava Moravce

Nevolím "ani Losnu, ani Mažňáka". Ani Bahňáka. Nevolím Kadla, ani Miloše. Nemám z čeho vybírat. Můj kandidát je Václav Moravec.

25.1.2013 v 13:21 | Karma: 18,03 | Přečteno: 894x | Ostatní

Rostislav Siksta

Změna s novým prezidentem? Ta nepřijde

Levo-pravá hamounická mafie se rozhodla, že lidé jsou už dost naštvaní, a tak se rozhodla, že jim dá malý cukřík - přímou volbu prezidenta. Ostatně co, o co vlastně jde - prezident stejně nemá skoro žádné pravomoci, zákony, které vetuje, mu poslanci v pohodě přehlasují, takže nic, co by mafii mělo ohrožovat. Přesně v duchu anarchistického hesla: kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali.

13.1.2013 v 11:52 | Karma: 13,27 | Přečteno: 580x | Politika

Rostislav Siksta

Co Evropa na Česku nechápe

Mám mnoho zahraničních kontaktů a tak často přijde otázka na některé věci, které se u nás dějí. Něco, co se u nás děje, Evropa opravdu nechápe. Je to skoro jako v tom vtipu, že USA jsou zemí neomezených možností, Rusko je země kde je také možné všechno, no a Česko, tam je taky možné všechno. Takže co "zápaďáci" na Česku nechápou?

10.1.2013 v 16:00 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1667x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Diktatura menšiny: 101 vládních dalmatinů prosadí svou!

Za každou cenu si prosadíme svoje. I kdybychom byli sami proti všem. To říká vláda, která, prostřednictvím křehké většiny 101 poslušných dalmatinů, kteří ji drží ve Sněmovně, si prosazuje zákony, se kterými většina obyvatel této země nesouhlasí. To není demokracie, to je diktatura menšiny.

20.12.2012 v 5:15 | Karma: 33,56 | Přečteno: 1237x | Politika

Rostislav Siksta

DPH v ČR: fikce nebo realita?

Zatímco v sousedním Německu oslaví příští rok již 30 let, co beze změn platí stále stejná snížená sazba DPH, my příští rok oslavovat nebudeme - sazba DPH se opět změní, přičemž vláda ještě dnes neví, co bude platit. Nebude to bohužel vědět ani za týden a do té doby o daňových změnách přerušila jednání.

30.10.2012 v 15:35 | Karma: 22,26 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Zrušme kostely, zrušme církve

Co dělala církev, když byly války, postavila se proti nim? Ne, žehnala vítězství. Proč se církev nepostavila Hitlerovi a žehnala jeho armádám? Církve nikdy nebyly proti systému – jsou na něm a na rozdělení moci se systémem totiž závislé.

30.10.2012 v 3:38 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Kryje prezident korupci?

O tom, že to v Česku není jen nahnilé, ale je zde přímo hrůzná epidemie morální hniloby, všichni už tak nějak tušíme. Hnilobné bahno nás pohlcuje níž a níž a další a další korupční kauzy a kauzičky už nás ani nevzrušují - bereme je jako další díly jakési podivné reality show.

27.3.2012 v 14:01 | Karma: 36,58 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Vládo, padni!

Co vše si ještě od vlády necháme líbit? Vláda nám od příštího roku zvýší DPH u potravin na 20%, přesně jak jsem se již dříve obával. Vzhledem k tomu, že je ale ticho po pěšině, mám pocit, že jsem jediný člověk, který to vůbec zaregistroval. Ve Španělsku stanují mladí na náměstí, ve Francii hoří auta, Řecko bojuje, jinde stávkují. Jen u nás v českém rybníčku je stále smrádek a klid...

29.2.2012 v 10:18 | Karma: 39,14 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Jsou na ministerstvu financí při smyslech?

Kdybyste chtěli nabrat vodu, točili byste si jí do cedníku? Ne. Státní rozpočet tak ale vypadá. Místo použití jiné nádoby, která díry nemá, nebo zalátání děr, se neustále lije voda do děravého cedníku a proto se jí lije stále více a více a další voda se hledá - výběr nových daní a zvýšení stávajících je opět v plánu.

4.1.2012 v 8:51 | Karma: 48,57 | Přečteno: 23633x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Milý Ježíšku

Tak se nejdříve nadechnu a začnu. Není toho moc, co bych si přál. Pro sebe si v podstatě nepřeju nic, o sebe se postarám sám. Takže něco, s čím bys mi mohl pomoci.

24.12.2011 v 11:37 | Karma: 12,57 | Přečteno: 819x | Ostatní

Rostislav Siksta

Společnost, která nemá úctu k seniorům

V dřívějších generacích bývalo zvykem, že senioři se těšili úctě a oblibě. Měli dostatek životních zkušeností, nadhledu i rad pro ty mladší, kteří by často díky "horké krvi" udělali něco nesprávného nebo i sebezničujícího. Dnes se však tato úcta zjevně vytrácí: senior je "důchodce", který žije z našich peněz, je pomalý a jeho nejoblíbenější činností jsou vozíkové pretěky v Kauflandu, jak uvádí jedna zesměšňující facebooková skupina.

10.12.2011 v 10:34 | Karma: 34,78 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Zvyšování DPH a tragické kroky našich vlád

DPH se pravidelně zvyšuje, z původních 5% u potravin a knih na 9%, poté na 10% a dnes vláda rozhoduje o jeho dalším zvýšení na 14% s dalším cílem 17,5% nebo 19% za další rok. Zatímco DPH tedy plynule roste, schodek státního rozpočtu se snižovat nedaří. Jaké tři tragické kroky našich současných i předchozích vlád jsou zásadním původcem současného stavu?

2.9.2011 v 13:37 | Karma: 26,41 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik