Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem pro registrační pokladny

Poctivý obchodník nemá s registračními pokladnami problém. Chrání totiž v podstatě i jeho samého proti nekalé konkurenci. Bohužel jak to bývá, cesta do pekel bývá vždy dlážděna dobrými úmysly... Takže jaké jsou důvody, proč by registrační pokladny neměly živnostníkům vadit a za jakých podmínek by to mělo být?

Živnostníků a malých podnikatelů, kteří provozují drobné obchůdky, je dost, ikdyž v poslední době je řada prostorů neobsazených a to jak v centrech menších měst, tak i v mnohých obchodních centrech. V menších obcích a vesnicích už dávno většinou zanikly. Přesto bychom neměli brát snahu o zavedení registračních pokladen jako nesmyslnou, kterou by se drobní prodejci šikanovali. Nemám proti registračním pokladnám vůbec nic, pokud budou zavedeny férově - čemuž moc nevěřím. Většina solidních obchodníků dnes už stejně systémy podobné registračním pokladnám používá. 

 

Takže dejme palec nahoru a řekněme, že s vládou souhlasíme v její snaze omezit daňové úniky a zavést registrační pokladny, pokud to bude provedeno takto:

 

- registrační pokladny budou platit pro každého, kdo manipuluje s hotovostí, tedy nikoliv jen pro obchody, ale také pro restaurace, bary, poskytovatele služeb typu kadeřnice, super nehty apod. a pro veškeré živnostníky poskytující své služby v terénu - aby bylo zaručeno, že nebude nikdo přijímat hotovost "bez papíru" ale vždy příjem zaeviduje do přenosného modulu. Aby restaurace nekrátily tržby, které nyní často vykazují jako nižší, aby živnostníci nedělali bez dokladů a tedy i bez DPH

 

- budou zavedeny kontroly, že jsou opravdu používány - hlavně u vietnamských obchodníků (a to není žádný rasismus!) jde často o základní neznalost či ignorování českých zákonů, protože jinak by se nemohlo stávat, že 9 z 10 uchazečů o pronájem obchodního prostoru bude neplátci DPH, když mají např. 3 prodejny. Připomínám, že obrat pro přihlášení jako plátce k DPH je 1mil. Kč ročně, tedy 83tisíc Kč měsíčně. Pokud počítáme běžnou marži, nájemné, mzdové náklady či pojistné u OSVČ, telefony, energie, tak nemůže ekonomicky existovat nikdo, kdo by toto vše platil a nebyl plátcem DPH. To, že se tak děje a že někteří živnostníci a různí provozovatelé večerek apod. vykazují, že mají obrat nižší, je záhodno kontroly. Bohužel do kontroly takovýchto provozovatelů se úředníkům nechce, na můj dotaz konkrétní úředník odpověděl, že "k Vietnamcům nechodíme, protože nám nerozumí", a na podání na Ministerstvo financí přišla odpověď, že "kontroly probíhají podle plánu kontrol"

 

- musí být zaručeno, že nikdo nebude sankcionován za to, že mu v registrační pokladně přebývá 1 koruna, jako se tomu děje na Slovensku. Když budete mít v pokladně "dýško" pár korun, dostanete vysokou pokutu. Na Slovensku samozřejmě v eurech, ale obávám se, aby se přičiněním našich aktivních nebo naopak pasivních poslanců takováto blbost do zákona nedostala.

 

- musí být zaručeno, že nenastane boom prodejců registračních pokladen, kteří své přístroje extrémně předraží jako vše, co kdo kdy ke své nutnosti potřebuje. Proč pokladna, která se vyrobí relativně za pár korun, pak stojí desetitisíce? Aby si na nich politikům spřátelené firmy mohly napakovat kapsy? Podobně jako to bylo s mnoha nutnostmi, které kdejaký zákon zavedl? Poslední např. energetické štítky... Pokud Ministerstvo srazí ceny pokladen díky nějaké hromadné objednávce apod., neměl by s jejich pořízením mít problém ani sebemenší poctivý živnostník. Toto mi ale přijde značně nepravděpodobné.

 

- musí být zaručeno, že kromě těchto drobných děr, kterými určitě něco utíká, ale jsou spíše malého rázu, budou řešeny hlavně díry velké, systémové. To, že jsou české peníze legálně vyváděny mimo ČR, to, že jsou státem podporovány nadnárodní korporace, které mají své experty, které umí danit jinde a "optimalizovat daně" jak to jde. To je samozřejmě každého právo, optimalizovat daně, ale pokud někdo v této republice podniká, vydělává zde miliardy a neodvede zde kromě odvodů z mezd ani korunu, je v systému něco špatného. Chápu, že nežijeme v obcích, kde se každý zná a kde by se někdo styděl, kdyby svou komunitu podvedl, ale elementární principy by měly platit. To, že zde ty největší firmy bez uzardění vydělávají miliardy, a firmy napojené velmi často na politiky zde tunelují a skrývají miliony, je fakt. To, že se kvůli složitosti řešení této situace tímto problémem nikdo nechce moc zabývat, možná kromě Tomio Okamury, jen ukazuje na to, že to je problém prioritní. 

 

- budou zavedeny i registrace nákupů přes internet, protože právě mnoho internetových prodejců funguje dlouhá léta bez skrupulí na různých inzertních portálech, vydělávají reálně miliony, ale když přijde na placení daní, mají malé obraty, daří se jim špatně atd. Spousta eshopů jsou neplátci DPH, což je vzhledem k extrémní přeplácanosti všemi možnými eshopy na českém internetu pravda (o jeden obrat se nedělí třeba 1.000 prodejců, ale asi 80.000 e-shopů...), ale vzhledem k těžké kontrole internetového obchodování i zde utíkají miliony, ne-li miliardy, aniž by se tomu někdo věnoval. Úředníci na to nemají zákony, policie na to nemá přístup k internetu. Co vlastně po zodpovědných chtít...

 

Konkurence údajných neplátců DPH vůči poctivým obchodníkům a živnostníkům je extrémní, protože už jen nepřiznání obratu a neodvedení DPH znamená pro tyto úspory několika procent. V případě, že někdo něco vyrábí z vlastní suroviny, rozprodá výrobky někde na trzích či jarmarcích a nepřizná DPH, je tak oproti plátcům DPH - kterých je většina - zvýhodněn až o plnou sazbu DPH - tedy 15% u potravin nebo 21% u ostatního zboží. To je rozdíl, který je markantní.

 

Řešení jsou dvě. Jedno, že se radikálně sníží veškeré daně a bude třeba na téměř všechno jednotná sazba 10%. Takový středověký "desátek". 10% daně z mezd, 10% DPH, 10% daně z úroků atd. atd. Nebo budou daně vysoké a čím dál vyšší, což je případ nejen ČR, a bude se stále více kontrolovat, jak je kdo odvádí. Nic proti ničemu, pokud to bude nastaveno smysluplně. O tom, jak to bude v ČR nastaveno, však můžeme mít své pochyby, protože registrační pokladny mají být prý zavedeny "jen pro některé obory". Tak pokud už, tak pro všechny a tak, aby to nikoho moc navíc nestálo, ne? Bohužel naše zákony jsou nastaveny tak, že i kdyby se zčistajasna všichni údajní mini-obchodníčci a mini-řemeslníčci přihlásili jako plátci DPH a začali DPH opravdu platit (= čistá utopie), stejně zde existují stovky způsobů, jak si daňový základ zoptimalizovat. 

 

Samotné zavádění registračních pokladen je tedy k ničemu, pokud za nimi nebude i funkční systém, který bude spravedlivý a férový. Cokoliv jiného je opět jen snaha o tunel na naše peníze, tentokráte na peníze živnostníků a podnikatelů, kteří je budou muset přihrát pár "certifikovaným společnostem", které budou mít povolení registrační pokladny s fiskální pamětí prodávat a kontrolovat... 

 

Mám jeden dobrý nápad a to tento: co kdybychom zrušili veškerou českou legislativu, prostě nechali 100% přeložit legislativu německou a německé orgány také požádali o svrchovaný dohled nad všemi zákony, které zde budou platit? Vyšlo by to 100x lépe než ten záměrný legislativní chaos, který zde je. A kterému bohužel nepomůže se svými plány ani ČSSD, ani ODS.

Autor: Rostislav Siksta | středa 10.4.2013 19:47 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2210x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

My nic, my muzikanti

Je otřesné sledovat, jak se premiér Nečas dušuje tím, že o ničem nevěděl a není důvod odstupovat. Vrcholní politici koalice jej podporují a to, o co v nejbližších dnech půjde, bude názor soudu na to, zda tzv. trafiky pro rebely jsou korupcí nebo ne. I kdyby nebyly, není dost důvodů pro to, aby náš oblíbený Péťa přijal minimální morální odpovědnost, kterou měl přijmout už dávno?

15.6.2013 v 9:08 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1138x | Ostatní

Rostislav Siksta

EU: tam, kde je lepší nemít než mít

Kypřané zuří, jejich vklady vláda zdaní. Jenže to není jen kyperská vláda. Vlády všech zemí EU řeší podobný problém a zdaňují, co se dá.

18.3.2013 v 10:58 | Karma: 28,79 | Přečteno: 777x | Ostatní

Rostislav Siksta

Vláda si konečně všimla, že vítr nefouká

Nežít v České republice, řekl bych si, že to co tady vláda předvádí, je komedie. Premiér Nečas si konečně všiml, že vítr přestal foukat a že to, na co nás vláda směřuje, není světlý zítřek, ale nehezké skalisko.

20.2.2013 v 10:30 | Karma: 48,00 | Přečteno: 13811x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Chci za prezidenta Václava Moravce

Nevolím "ani Losnu, ani Mažňáka". Ani Bahňáka. Nevolím Kadla, ani Miloše. Nemám z čeho vybírat. Můj kandidát je Václav Moravec.

25.1.2013 v 13:21 | Karma: 18,03 | Přečteno: 894x | Ostatní

Rostislav Siksta

Změna s novým prezidentem? Ta nepřijde

Levo-pravá hamounická mafie se rozhodla, že lidé jsou už dost naštvaní, a tak se rozhodla, že jim dá malý cukřík - přímou volbu prezidenta. Ostatně co, o co vlastně jde - prezident stejně nemá skoro žádné pravomoci, zákony, které vetuje, mu poslanci v pohodě přehlasují, takže nic, co by mafii mělo ohrožovat. Přesně v duchu anarchistického hesla: kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali.

13.1.2013 v 11:52 | Karma: 13,27 | Přečteno: 580x | Politika

Rostislav Siksta

Co Evropa na Česku nechápe

Mám mnoho zahraničních kontaktů a tak často přijde otázka na některé věci, které se u nás dějí. Něco, co se u nás děje, Evropa opravdu nechápe. Je to skoro jako v tom vtipu, že USA jsou zemí neomezených možností, Rusko je země kde je také možné všechno, no a Česko, tam je taky možné všechno. Takže co "zápaďáci" na Česku nechápou?

10.1.2013 v 16:00 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1667x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Diktatura menšiny: 101 vládních dalmatinů prosadí svou!

Za každou cenu si prosadíme svoje. I kdybychom byli sami proti všem. To říká vláda, která, prostřednictvím křehké většiny 101 poslušných dalmatinů, kteří ji drží ve Sněmovně, si prosazuje zákony, se kterými většina obyvatel této země nesouhlasí. To není demokracie, to je diktatura menšiny.

20.12.2012 v 5:15 | Karma: 33,56 | Přečteno: 1237x | Politika

Rostislav Siksta

DPH v ČR: fikce nebo realita?

Zatímco v sousedním Německu oslaví příští rok již 30 let, co beze změn platí stále stejná snížená sazba DPH, my příští rok oslavovat nebudeme - sazba DPH se opět změní, přičemž vláda ještě dnes neví, co bude platit. Nebude to bohužel vědět ani za týden a do té doby o daňových změnách přerušila jednání.

30.10.2012 v 15:35 | Karma: 22,26 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Zrušme kostely, zrušme církve

Co dělala církev, když byly války, postavila se proti nim? Ne, žehnala vítězství. Proč se církev nepostavila Hitlerovi a žehnala jeho armádám? Církve nikdy nebyly proti systému – jsou na něm a na rozdělení moci se systémem totiž závislé.

30.10.2012 v 3:38 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Kryje prezident korupci?

O tom, že to v Česku není jen nahnilé, ale je zde přímo hrůzná epidemie morální hniloby, všichni už tak nějak tušíme. Hnilobné bahno nás pohlcuje níž a níž a další a další korupční kauzy a kauzičky už nás ani nevzrušují - bereme je jako další díly jakési podivné reality show.

27.3.2012 v 14:01 | Karma: 36,58 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Vládo, padni!

Co vše si ještě od vlády necháme líbit? Vláda nám od příštího roku zvýší DPH u potravin na 20%, přesně jak jsem se již dříve obával. Vzhledem k tomu, že je ale ticho po pěšině, mám pocit, že jsem jediný člověk, který to vůbec zaregistroval. Ve Španělsku stanují mladí na náměstí, ve Francii hoří auta, Řecko bojuje, jinde stávkují. Jen u nás v českém rybníčku je stále smrádek a klid...

29.2.2012 v 10:18 | Karma: 39,14 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Jsou na ministerstvu financí při smyslech?

Kdybyste chtěli nabrat vodu, točili byste si jí do cedníku? Ne. Státní rozpočet tak ale vypadá. Místo použití jiné nádoby, která díry nemá, nebo zalátání děr, se neustále lije voda do děravého cedníku a proto se jí lije stále více a více a další voda se hledá - výběr nových daní a zvýšení stávajících je opět v plánu.

4.1.2012 v 8:51 | Karma: 48,57 | Přečteno: 23633x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Milý Ježíšku

Tak se nejdříve nadechnu a začnu. Není toho moc, co bych si přál. Pro sebe si v podstatě nepřeju nic, o sebe se postarám sám. Takže něco, s čím bys mi mohl pomoci.

24.12.2011 v 11:37 | Karma: 12,57 | Přečteno: 819x | Ostatní

Rostislav Siksta

Společnost, která nemá úctu k seniorům

V dřívějších generacích bývalo zvykem, že senioři se těšili úctě a oblibě. Měli dostatek životních zkušeností, nadhledu i rad pro ty mladší, kteří by často díky "horké krvi" udělali něco nesprávného nebo i sebezničujícího. Dnes se však tato úcta zjevně vytrácí: senior je "důchodce", který žije z našich peněz, je pomalý a jeho nejoblíbenější činností jsou vozíkové pretěky v Kauflandu, jak uvádí jedna zesměšňující facebooková skupina.

10.12.2011 v 10:34 | Karma: 34,78 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Zvyšování DPH a tragické kroky našich vlád

DPH se pravidelně zvyšuje, z původních 5% u potravin a knih na 9%, poté na 10% a dnes vláda rozhoduje o jeho dalším zvýšení na 14% s dalším cílem 17,5% nebo 19% za další rok. Zatímco DPH tedy plynule roste, schodek státního rozpočtu se snižovat nedaří. Jaké tři tragické kroky našich současných i předchozích vlád jsou zásadním původcem současného stavu?

2.9.2011 v 13:37 | Karma: 26,41 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik