Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí. 

Možná v rámci poválečné euforie a snaze vyjít vstříc ochraně Židů, kteří byli během 2. světové války vražděni a jejich populace zdecimována, OSN navrhla vytvoření židovského státu na území Palestiny.

 

Bylo to logické, na tom území Židé již žili. Problém je, že tam žili také Arabové, tedy podle místa pobytu "Palestinci", a nebylo jich tam málo.

 

Bylo jich tam tolik, že Palestinu navrhlo OSN rozdělit na arabskou část, tedy Palestinu, a židovskou, tedy Izrael. Kvůli nesourodému osídlení by bohužel ani jeden z národů neměl jedno území, ale území sestávající ze tří různých částí, jen okrajově propojených. Souvislému území by jinak musela předcházet jakási výměna obyvatelstva, což by ani jedna ze stran nepodpořila.

 

Židům se vytvoření vlastního státu na územích, ke kterým mají historický vztah, samozřejmě líbilo. Problém je, že na území, které OSN navrhla pro vytvoření Izraele, žili Arabové také - a ne málo! Některé prameny uvádí, že jich tam bylo cca 40%, jiné až 50%.

 

Znamená to tedy to, že OSN podpořila Židy v tom, že se nebudou ptát Arabů a do území, která jim přiřkla, zahrnou i arabské obyvatelstvo.

 

Přes nesouhlas Arabů byl tedy Izrael v roce 1948 vyhlášen a to tedy s tím, že skoro polovina obyvatel byli Arabové. Pochopitelně se jim to nemohlo líbit! Zkuste se vžít do jejich role. Chtěli byste proti své vůle být součástí nějakého jiného státu? To není ani srovnatelné se Sudety, kde většina obyvatel byla Němci, ani s Krymem či východní Ukrajinou, kde většina obyvatel opravdu jsou Rusové resp. rusky mluví. V území navrženém pro Izrael to bylo skoro půl na půl!

 

Židé udělali osudovou chybu, že v euforii, že budou mít vlastní stát, na to přistoupili i za cenu nadvlády nad místními Araby. OSN udělala chybu, že takto navržené nespravedlivé rozložení obyvatelstva podpořila!

 

Není divu, že se to Arabům nelíbilo a protože na jejich požadavky OSN nereflektovala, tak nově vyhlášenému státu Izrael vyhlásili hned druhý den válku. Izrael však vyhrál a na jeho území se začala masivně stěhovat zdecimovaná židovská diaspora ze všech koutů Evropy, zatímco velká část arabského obyvatelstva uprchla.

 

Po válce v roce 1967 Izrael zabral i zbylá palestinská území, tedy Gazu, Západní břeh, Východní Jeruzalém, ale také Golanské výšiny a Sinaj. Ukázal tak svou sílu a odhodlání bránit svůj stát proti "nepřátelským Arabům", nicméně bylo to férové?

 

Mám za to, že kdyby mocnosti a především Británie, pod jejíž správou Palestina do roku 1948 fungovala a kde jak Židé, tak Arabové na daném území žili relativně v poklidu, byly férovější vůči Arabům v tom, aby Izrael nedostal tak rozsáhlá území, navíc s poloviční arabskou populací, tak že by možná v klidu mohly Izrael i arabská Palestina vzniknout a žít vedle sebe. Kazili to bohužel jen radikální sionisté na jedné straně, stejně jako radikální panarabisté resp. islamisté na druhé straně, ale většina obyvatel v obou národech mohla do vzniku Izraele žít v podstatě pokojně vedle sebe.

 

Arabsko-izraelské války jsou jen následek, Hamás je jen následek. Ale i Hamás má dvě tváře - jednu jako bojovník za svobodu a osvobození od nadvlády Izraele, druhou jako násilník a radikál, který jde za svým cílem přes mrtvoly. Ti, kdo ustupovat nechtějí, jsou však nachlup stejní jako sionisté z radikálních židovských organizací - ostatně pod horkým subtropickým sluníčkem jsou hlavy horké i v jiných lokalitách, nejen v Palestině. Pro obě strany je snaha o ústupky a kompromisy nikoliv projevem diplomacie a umění vyjednat mír, ale v podstatě projevem slabosti. A tak si obě strany hrají na svaly.

 

A Izrael, aby dal najevo svou převahu a odhodlání, staví na okupovaných územích nové osady, přestože jej nyní OSN, USA, EU i sami Arabové vyzývají k tomu, aby toho zanechal. Strategie Izraele je víceméně jasná - komu se to nelíbí, ať nám pr... políbí a Arabové ať se třeba vystěhují. Pár rozumných Izraelců, kteří proti této agresivní politice protestují, to bohužel nemá sílu změnit. Zvláště tehdy, kdy arabští radikálové, kteří se s vytvořením Izraele v rámci nespravedlivého rozdělení území nikdy nesmířili, podporují "hnutí odporu" a aktivně proti Izraeli bojují i třeba raketami.

 

Mám za to, že řada je na Izraeli. Pokud chtějí mír, tak ať přestanou stavět své osady na zabraných územích. Podívejte se sami sobě do očí, do svého svědomí, a uznejte, že rozdělení z roku 1948 spravedlivé nebylo. Stát Izrael (by) měl fungovat na mnohem menším území, na většině (by) měla být arabská Palestina. Radikálové, Hamás, odpor a solidarita arabských států, to vše jsou jen následky. Proč to Britové s OSN tehdy nezařídili jinak? Utrpení Židů za 2.sv.v. není dostatečnou omluvou pro to, aby stovky tisíc Arabů byly proti své vůli včleněny na svém vlastním území do nového státu Izrael.

 

Jenže strategií Izraele je bojovat, ne dělat ústupky. Paranoia a militarismus jsou už na takové úrovni, že rozumného rozhodnutí a kompromisů již nejsou schopni. Zvláště, když už se na zabraných územích desítky let zabydlují noví židovští osadníci a střet mezi Araby a Židy je tak něco podobného, jako když území severoamerických indiánů zabírali noví evropští osadníci...

 

Často se říká, že kdyby Arabové na vznikající Izrael nezaútočili, mohli mít svůj stát, tedy zbytek Palestiny, také. Ano, mohli - ale za cenu toho, že více než třetina arabského osídlení Palestiny by byla proti své vůli v Izraeli. Nezlobte se, ale to není vůbec spravedlivé.

 

Nemám nic proti Palestině a Palestincům, ani nic proti Izraeli a Židům. Když jsem byl poprvé v Osvětimi, druhý den jsem se tam ještě vrátil, abych tu hrůzu, ze které jsem měl naprostou husí kůži, zažil ještě jednou - jako hluboký prožitek toho, co ti lidé museli zažívat a toho, co se nemělo stát a co se nikdy už nesmí nikomu stát. To, co zažili Židé za 2.sv.v., bylo s máločím v historii porovnatelné. Nicméně to nikoho neomlouvá pro to, aby jim zařídil vlastní stát proti vůli někoho jiného. Pokud chtěli území nikoho, mohli oželet Jeruzalém a vytvořit si stát někde u Patagonie. Nebo mít Izrael, ale prostě menší, tak, aby to bylo spravedlivé vůči oběma národům.

 

Bohužel mírové řešení má v rukou jedině Izrael, a krev desetitisíců zabitých Arabů i Židů je zapříčiněná snahou OSN vyhovět Židům a vytvořit jejich stát na území, kde žil také někdo jiný... Říkat o Palestincích, že to jsou teroristi a že se jich štítí i jiní Arabové, je dost mimo. Izrael zvláště Gazu izoloval tak, že z ní vytvořil ghetto, kde jsou cenností i naprosto běžné věci. Přestože Arabům zaručil určité svobody a mnoho Arabů na území Izraele nadále žije v podstatě bez problému, tak největší problém je, že Izrael nadále ignoruje to, že většina Arabů prostě s rozložením území z roku 1948 nesouhlasí. A není divu, že po zabrání dalších území z roku 1967 se arabští radikálové rozhodli k násilnému odporu a teroristickým úderům. Mimo Gazu, ze které Izrael vytvořil jakési ghetto, však velká část Palestinců žije tak jako před staletími - chovají ovce, pěstují olivy, dělají obchod atd. Neházejme do jednoho pytle ani Araby, ani Židy.

 

Nejsmutnější na tom je, že rakety palestinských radikálů, které jen výjimečně někoho zraní (což je neomlouvá!), slouží jako skvělá záminka k naprosto neadekvátním útokům Izraelců na Gazu a zabíjení civilního obyvatelstva PO STOVKÁCH! Je to o to více smutné, že právě sami Izraelci mají za sebou tak smutný a krutý osud, že mohli být v roce 1948 rozumnější, své územní "zisky" omezit, aby došlo k výrazně spravedlivějšímu rozdělení území, protože dlouhé desítky let díky své zabedněnosti způsobují stejné utrpení jiným. A domnívat se, že Hamás přestane s ostřelováním raketami a útokům proti Izraeli, který vesele staví na dalších a dalších palestinských územích další a další židovské osady a nadále drží Palestince z Gazy v izolaci, je naprosto naivní.

 

Někdo si tady nevidí do úst, ani do svého svědomí. Pokud nyní OSN apeluje na "mírové řešení" a diskusi, je to právě ona, kdo má na rukou krev hlavně palestinských obyvatel. Měla by právě OSN říci, že tehdy v ´48 udělala chybu, a jako viník celé situace přimět Izrael k návrhu nového řešení a nového uspořádání.

 

Situace je tristní o to více, že v Jugoslávii to šlo, v Izraeli to nejde. A tak další a další roky a desítky let můžeme počítat s tím, že pod krásným subtropickým Sluncem na území bájné Palestiny bude stále téci krev na obou stranách. Přitom když zemře jeden člověk, je to tragédie - možná ne pro vás z tisíce kilometrů vzdálených míst, ale pro jeho blízké určitě. A tady umírají desítky, stovky lidí, a nikdo nic nedělá. Bohužel realita je taková, že stejně jako si nikdo nedovolí na Rusko nebo Čínu, nikdo si ani nedovolí na Izrael. Jinak než soustředěným společným tlakem hlavně OSN a jeho členských států na Izrael míru však dosáhnout nepůjde.

 

 

 

 

 

 

Autor: Rostislav Siksta | úterý 29.7.2014 13:16 | karma článku: 11,66 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

My nic, my muzikanti

Je otřesné sledovat, jak se premiér Nečas dušuje tím, že o ničem nevěděl a není důvod odstupovat. Vrcholní politici koalice jej podporují a to, o co v nejbližších dnech půjde, bude názor soudu na to, zda tzv. trafiky pro rebely jsou korupcí nebo ne. I kdyby nebyly, není dost důvodů pro to, aby náš oblíbený Péťa přijal minimální morální odpovědnost, kterou měl přijmout už dávno?

15.6.2013 v 9:08 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1138x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik