Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

Tak nám dnes schválila vláda rozpočet na rok 2015 se schodkem 100 miliard korun. "Sto miliard" je totiž magické číslo, kdy vlády, které se "vejdou" do "sto miliard", tento svůj "úspěch" prezentují jako pozitivum, zatímco vlády, které udělají sekeru nad sto miliard, hledají cesty, jak to okecat.

 

Na to, abyste si dokázali spočítat, jaká je "sekera" a kdy ji tak naši republika asi splatí, nemusíte být experti. Na co nám jsou všichni vysokoškoláci s ekonomickým vzděláním a odborníci z ČNB, když každá vláda jen zvyšuje a zvyšuje sekeru? Pojďme se podívat na pár jednoduchých čísel:

 

Plánované příjmy v roce 2015: 1,119 bilionu (chcete-li, tak 1119 miliard)

Plánované výdaje v roce 2015: 1219 miliard

Sekera: 100 miliard

Sekera, kterou dlužíme už nyní: 1862 miliard, neboli 1,862 bil.

Sekera příští rok bude: 1962 miliard, možná 2000 miliard

 

Co to znamená:

 

1. Pokud by ČR chtěla splatit svůj dluh, musely by se VŠECHNY státní výdaje na téměř celé dva roky (přesněji 20 měsíců) stopnout - tedy musely by být jen rozpočtové příjmy (hlavně daně), aniž by se opravila jediná díra na silnici, aniž by se postavil jediný kilometr dálnice (to se vlastně děje i nyní...), aniž by se udržovaly parky, zámky, nemocnice, ústavy, aniž by se vyplatila jediná koruna učitelům, policistům, úředníkům, důchodcům, nezaměstnaným, postiženým, sociálně slabým, aniž by se vyplatila jediná koruna na dotacích výzkumným a vědeckým ústavům, dotace firmám, dotace na pracovní místa, dotace zemědělcům, prezentace a členství státu ve stovkách, tisících institucí atd. atd. - prostě NIC. To by znamenalo, že by stát zkolaboval a nastala by anarchie, což mimochodem není vyloučeno. Všichni státní úředníci a na státních příspěvcích závislé osoby a instituce by to teď musely dělat následujících 20 měsíců zadarmo - v zájmu splacení dluhu!

 

2. Pokud by stát chtěl splácet tento dluh třeba 5% ročně, tak by ho teoreticky splatil za 100 let. JENŽE! Zaprvé stále se budou počítat úroky z dluhu (v této chvíli jsou okolo 57 miliard), zadruhé a to hlavně, stát není schopen ušetřit ani 1%, natož 5% - je 10% ale v MÍNUSU. Dnes právě schváleným rozpočtem nám dali ministři najevo, že prodělek 10% je také pěkné číslo... Pokud tedy je dnes dluh 1862 miliard, příští rok by měl být 1962 miliard - ale to v případě, že opravdu dojde k optimistickému naplnění rozpočtových příjmů. Když přijde jakákoliv menší či větší krize, když firmy tolik neprodají kvůli sankcím vůči Rusku či čemukoliv jinému a vybere se méně na daních a vyplatí více na podporách v nezaměstnanosti či důchodech, tak schodek může být hnedle větší než 100miliard a naše státní sekera bude hnedle 2 biliony - prostě 2000 miliard neboli 2 miliony milionů... trošku drsné číslo, že?

 

Když byste si vydělávali 15tisíc, ale utratili měsíčně 16,5tisíc, možná si můžete na chvíli půjčit od Providentu nebo z nějaké kreditní karty. Ale přijde den, kdy to budete muset zaplatit... Měsíčně utratíte o 1500Kč víc = ročně o 18tisíc. A najednou máte sekeru 250tisíc a ani nevíte jak. Kolik z lidí, kteří si takto půjčují a vytloukají klín klínem, přičemž stále směřují do hlubšího a hlubšího bahna, si to umí spočítat?

 

Bohužel spočítat si to neumí ani odborníci. Nebo umí, ale v rámci plnění slibů, plnění koaličních dohod a snahy neměnit zavedené status quo, doufají, že než se tohle tzv. LETADLO zhroutí, ještě chvíli to vydrží. Protože hromadění dluhů rok co rok po sobě, prostě nic jiného než klasické podvodné letadlo není. Hlavní je, aby se to nepos... ještě teď, ale až pokud možno při další vládě.

 

Pokud by totiž stát měl v úmyslu svůj dluh aspoň po 5% ročně splácet, musel by ty 5% z rozpočtu ušetřit, ale on ještě 10% prodělává. To by se musely o 15% zvýšit buď příjmy (daně), nebo o 15% snížit veškeré výdaje. A to by bylo řevu... A tak zatímco nám cca dvě stovky miliard každý rok odplouvají do zahraničí a firmy, které by mohly, tady ani neplatí daně, stačila by polovina této do nenávratna odplouvající částky, aby státní rozpočet byl alespoň na nule. Jenže kdo za to může? Mohou za to tvůrci všech těch posvěcených tunelů, tvůrci privatizací, tvůrci nesolidního, neprůhledného a polomafiánského klientského prostředí a ekonomičtí diletanti, kteří umí rozhazovat, ale neumí hospodařit ani uspořit. 

 

Kdo čekal trochu odpovědnější politiku, asi utírá slzu. Je to zase tak, politici nás zase převezli. Nezměnilo se vůbec nic, stačí házet prasátka nablýskanou pleší a slibovat to, co vám nikdo jiný nedokáže slíbit. Právě ČSSD byla, spolu s ODS, ve vládách, které o privatizacích, odlivech kapitálu a zvyšování státních výdajů rozhodovaly. Není se tedy čemu divit, že v tom pokračuje i dnes. Smutné je jen to, že se na tom podílí i Babišova ANO, kterou mnozí měli za nositele změny. Jak už to u nás bývá, stačí už jen aby nám někdo vysvětlil, že bylo nerealistické očekávat tu změnu dnes. Ona nepřijde ani zítra, možná ani pozítří. Možná se jen celosvětově čeká, až se tenhle systém hromadění dluhů (první bylo Řecko) celosvětově zhroutí, a pak nikdo nebude dlužit nikomu. Nebo to je opravdu jen pohrdání voliči či veřejnými financemi, kdy se ukazuje, že minimálně o 10% si opravdu žijeme jako stát nad poměry. 

 

Omlouvám se za řadu zjednodušení, nicméně v kostce jde o princip, který je ve státním rozpočtu opravdu nastaven jako "letadlo". Kdyby takto fungovala fyzická osoba, už zkrachovala, kdyby podnikatel, už by měl firmu v insolvenci. Stát hromadí miliardy dluhů každý den a nikomu to, zdá se, příliš nevadí... Mimochodem, jen během čtení tohoto článku vzrostlo zadlužení opět o několik milionů...

Autor: Rostislav Siksta | pondělí 22.9.2014 13:54 | karma článku: 29,06 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

My nic, my muzikanti

Je otřesné sledovat, jak se premiér Nečas dušuje tím, že o ničem nevěděl a není důvod odstupovat. Vrcholní politici koalice jej podporují a to, o co v nejbližších dnech půjde, bude názor soudu na to, zda tzv. trafiky pro rebely jsou korupcí nebo ne. I kdyby nebyly, není dost důvodů pro to, aby náš oblíbený Péťa přijal minimální morální odpovědnost, kterou měl přijmout už dávno?

15.6.2013 v 9:08 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1138x | Ostatní

Rostislav Siksta

Proč jsem pro registrační pokladny

Poctivý obchodník nemá s registračními pokladnami problém. Chrání totiž v podstatě i jeho samého proti nekalé konkurenci. Bohužel jak to bývá, cesta do pekel bývá vždy dlážděna dobrými úmysly... Takže jaké jsou důvody, proč by registrační pokladny neměly živnostníkům vadit a za jakých podmínek by to mělo být?

10.4.2013 v 19:47 | Karma: 22,01 | Přečteno: 2210x | Ostatní

Rostislav Siksta

EU: tam, kde je lepší nemít než mít

Kypřané zuří, jejich vklady vláda zdaní. Jenže to není jen kyperská vláda. Vlády všech zemí EU řeší podobný problém a zdaňují, co se dá.

18.3.2013 v 10:58 | Karma: 28,79 | Přečteno: 777x | Ostatní

Rostislav Siksta

Vláda si konečně všimla, že vítr nefouká

Nežít v České republice, řekl bych si, že to co tady vláda předvádí, je komedie. Premiér Nečas si konečně všiml, že vítr přestal foukat a že to, na co nás vláda směřuje, není světlý zítřek, ale nehezké skalisko.

20.2.2013 v 10:30 | Karma: 48,00 | Přečteno: 13811x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Chci za prezidenta Václava Moravce

Nevolím "ani Losnu, ani Mažňáka". Ani Bahňáka. Nevolím Kadla, ani Miloše. Nemám z čeho vybírat. Můj kandidát je Václav Moravec.

25.1.2013 v 13:21 | Karma: 18,03 | Přečteno: 894x | Ostatní

Rostislav Siksta

Změna s novým prezidentem? Ta nepřijde

Levo-pravá hamounická mafie se rozhodla, že lidé jsou už dost naštvaní, a tak se rozhodla, že jim dá malý cukřík - přímou volbu prezidenta. Ostatně co, o co vlastně jde - prezident stejně nemá skoro žádné pravomoci, zákony, které vetuje, mu poslanci v pohodě přehlasují, takže nic, co by mafii mělo ohrožovat. Přesně v duchu anarchistického hesla: kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali.

13.1.2013 v 11:52 | Karma: 13,27 | Přečteno: 580x | Politika

Rostislav Siksta

Co Evropa na Česku nechápe

Mám mnoho zahraničních kontaktů a tak často přijde otázka na některé věci, které se u nás dějí. Něco, co se u nás děje, Evropa opravdu nechápe. Je to skoro jako v tom vtipu, že USA jsou zemí neomezených možností, Rusko je země kde je také možné všechno, no a Česko, tam je taky možné všechno. Takže co "zápaďáci" na Česku nechápou?

10.1.2013 v 16:00 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1667x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Diktatura menšiny: 101 vládních dalmatinů prosadí svou!

Za každou cenu si prosadíme svoje. I kdybychom byli sami proti všem. To říká vláda, která, prostřednictvím křehké většiny 101 poslušných dalmatinů, kteří ji drží ve Sněmovně, si prosazuje zákony, se kterými většina obyvatel této země nesouhlasí. To není demokracie, to je diktatura menšiny.

20.12.2012 v 5:15 | Karma: 33,56 | Přečteno: 1237x | Politika

Rostislav Siksta

DPH v ČR: fikce nebo realita?

Zatímco v sousedním Německu oslaví příští rok již 30 let, co beze změn platí stále stejná snížená sazba DPH, my příští rok oslavovat nebudeme - sazba DPH se opět změní, přičemž vláda ještě dnes neví, co bude platit. Nebude to bohužel vědět ani za týden a do té doby o daňových změnách přerušila jednání.

30.10.2012 v 15:35 | Karma: 22,26 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Zrušme kostely, zrušme církve

Co dělala církev, když byly války, postavila se proti nim? Ne, žehnala vítězství. Proč se církev nepostavila Hitlerovi a žehnala jeho armádám? Církve nikdy nebyly proti systému – jsou na něm a na rozdělení moci se systémem totiž závislé.

30.10.2012 v 3:38 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Kryje prezident korupci?

O tom, že to v Česku není jen nahnilé, ale je zde přímo hrůzná epidemie morální hniloby, všichni už tak nějak tušíme. Hnilobné bahno nás pohlcuje níž a níž a další a další korupční kauzy a kauzičky už nás ani nevzrušují - bereme je jako další díly jakési podivné reality show.

27.3.2012 v 14:01 | Karma: 36,58 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Vládo, padni!

Co vše si ještě od vlády necháme líbit? Vláda nám od příštího roku zvýší DPH u potravin na 20%, přesně jak jsem se již dříve obával. Vzhledem k tomu, že je ale ticho po pěšině, mám pocit, že jsem jediný člověk, který to vůbec zaregistroval. Ve Španělsku stanují mladí na náměstí, ve Francii hoří auta, Řecko bojuje, jinde stávkují. Jen u nás v českém rybníčku je stále smrádek a klid...

29.2.2012 v 10:18 | Karma: 39,14 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Jsou na ministerstvu financí při smyslech?

Kdybyste chtěli nabrat vodu, točili byste si jí do cedníku? Ne. Státní rozpočet tak ale vypadá. Místo použití jiné nádoby, která díry nemá, nebo zalátání děr, se neustále lije voda do děravého cedníku a proto se jí lije stále více a více a další voda se hledá - výběr nových daní a zvýšení stávajících je opět v plánu.

4.1.2012 v 8:51 | Karma: 48,57 | Přečteno: 23633x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Milý Ježíšku

Tak se nejdříve nadechnu a začnu. Není toho moc, co bych si přál. Pro sebe si v podstatě nepřeju nic, o sebe se postarám sám. Takže něco, s čím bys mi mohl pomoci.

24.12.2011 v 11:37 | Karma: 12,57 | Přečteno: 819x | Ostatní

Rostislav Siksta

Společnost, která nemá úctu k seniorům

V dřívějších generacích bývalo zvykem, že senioři se těšili úctě a oblibě. Měli dostatek životních zkušeností, nadhledu i rad pro ty mladší, kteří by často díky "horké krvi" udělali něco nesprávného nebo i sebezničujícího. Dnes se však tato úcta zjevně vytrácí: senior je "důchodce", který žije z našich peněz, je pomalý a jeho nejoblíbenější činností jsou vozíkové pretěky v Kauflandu, jak uvádí jedna zesměšňující facebooková skupina.

10.12.2011 v 10:34 | Karma: 34,78 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Společnost

Rostislav Siksta

Zvyšování DPH a tragické kroky našich vlád

DPH se pravidelně zvyšuje, z původních 5% u potravin a knih na 9%, poté na 10% a dnes vláda rozhoduje o jeho dalším zvýšení na 14% s dalším cílem 17,5% nebo 19% za další rok. Zatímco DPH tedy plynule roste, schodek státního rozpočtu se snižovat nedaří. Jaké tři tragické kroky našich současných i předchozích vlád jsou zásadním původcem současného stavu?

2.9.2011 v 13:37 | Karma: 26,41 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik