Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kvasinky - utajený nepřítel

27. 02. 2009 9:30:51
Chronická rýma, zahlenění, kožní problémy, trávicí potíže, povleklý jazyk, bolesti žaludku, nadýmání, průjmy, svědění konečníku, svědění kůže, zvýšená lámavost nehtů a padání vlasů, tvorba lupů, přecitlivělost na zvuky a světlo, poruchy koncentrace, změny nálad, oslabení imunity, chronické infekce a záněty, vaginální záněty, pokles pohlavních hormonů, apatie, deprese. Máte některou z těchto obtíží a nedaří se vám ji stále vyléčit? Pak vězte, že může být způsobena bakteriemi candida albicans neboli kvasinkami, které většina lékařů nediagnostikuje nebo jim nepřikládá význam, ale jejich skryté a dlouhodobé působení může vyvolávat řadu vleklých potíží, jejichž škála je velmi široká. Neléčené pak mohou přerůst až do závažných onemocnění a přispívat i ke vzniku rakoviny – kvasinky jsou totiž plísně a produkují látky, jež jsou toxické a mohou působit rakovinotvorně.
Kvasinky jsou mikroorganismy, které má ve střevech v malém množství každý z nás. Problém však nastává, dojde-li k jejich přemnožení a zvýšenému výskytu jak ve střevech, tak v ústech nebo pohlavních orgánech. Mylně se však domníváme, že kvasinkové infekce nás prostě „postihly“, že jsme je někde chytili – není to tak! Výskyt kvasinek se zvyšuje hlavně po používání antibiotik a důsledkem nevyvážené, nesprávně sestavené stravy s přemírou cukrů a škrobů. Přemnožení kvasinek způsobuje kandidózu nebo mykózy, s nimiž má zkušenost spousta žen a často bezradně vzdává boj s neustále se vracejícími záněty. Řešení je přitom velmi jednoduché – naprostá změna jídelníčku.


Kvasinky mají rádi to nezdravé, co máme rádi my: cukr, škrobové potraviny (brambory, pečivo, těstoviny, veškeré potraviny z pšenice a dalších obilnin s obsahem škrobů), konzervované přislazované ovoce, sladkosti ve všech podobách, bílou mouku, bílou rýži, alkohol, kávu, černý čaj a jakékoliv slazené čaje, limonády a další nezdravé nápoje. I díky působení kvasinek máme při takovéto stravě stále chuť na další a další sladkosti, sladíme při každé příležitosti a hojně používáme právě potraviny s obsahem škrobu, který chutná kvasinkám. Je to jako začarovaný kruh, který nás nutí stále dokola používat tyto potraviny a chuť na čerstvé saláty, zeleninu, neškrobové obilniny (pohanku, jáhly, quinou) je něco, co je nám pak velmi vzdálené. Naopak, uděláme-li ten krok, který může opravdu doslova bolet a přeorientujeme se na čerstvé potraviny a bezlepkové, celozrnné obilniny, čerstvé saláty a syrové ovoce, neslazené čaje a zdravé nápoje, automaticky se zase snižuje chuť na sladké a nezdravé. Začarovaný kruh, nebo rovnice mezi vůlí a zdravím?


Kvasinky jsou skrytý nepřítel, ale jejich působení mnohé vypovídá o stavu naší trávicí soustavy a potažmo celého našeho organismu – protože ve střevech, kde kvasinky žijí, leží základ naší imunity. Ne nadarmo jsou propagovány potraviny s obsahem živých kultur bifidus a laktobacilus, protože stav našeho organismu stojí a padá se stavem našich střev. Kdo nejí syrové saláty, pestrý výběr zeleniny a ovoce, bezlepkové obiloviny a neomezuje příjem sladkostí, navíc s konzumací alkoholu nebo po léčbě antibiotiky, může mít problém. Kvasinky pak slouží jako indikátor toho, že něco je špatně a je nejvyšší čas s tím něco dělat. Týká-li se to kvasinek, které způsobily vaginální problémy nebo se přenesly na partnera ústy, pak je vhodné, aby protikvasinkovou dietu nasadil i partner, aby se případné problémy nevracely. Ať již máte problémy s kvasinkami v kterékoliv části těla (i „obyčejné“ svědění kůže u dětí může být vyvoláno právě kvasinkami!), je čas zapomenout na potraviny, které běžně jíte a popřemýšlet o svých stravovacích návycích.


Jakmile skončíte s přemýšlením, je namístě nasadit na nějaký čas speciální protikvasinkovou dietu, sestávající z naprostého omezení konzumace cukrů, škrobů a dalších zmíněných nezdravých potravin, které v organismu působí kyselinotvorně. Oproti tomu čerstvá zelenina a čerstvé zeleninové šťávy působí zásadotvorně. Při protikvasinkové dietě je však zakázána i většina ovoce, byť čerstvého, protože ovoce přirozeně obsahuje jednoduché cukry, tedy opět výživu pro kvasinky. Kromě vyjmenovaných potravin je tak při protikvasinkové dietě naprosté tabu i sladké ovoce jako jsou banány, mandarinky, hrozny, broskve a jakékoliv konzervované či zpracovávané výrobky z nich.


Pro to, abychom přemnožení kvasinek v organismu eliminovali, je zapotřebí obměnit potraviny takovými, které neobsahují škroby a cukry a nepůsobí kyselinotvorně. Naprosté tabu je chléb a pečivo ve všech formách, těstoviny nebo jiné výrobky z bílé pšenice i bílé rýže, stejně tak jako brambory. Rýži můžeme vhodně nahradit pohankou, jáhlami a quinoou nebo použít divokou („indiánskou“) rýži, výjimečně rýži celozrnnou. Vhodné jsou výrobky z kukuřice jako polenta, kukuřičné těstoviny nebo kukuřičná kaše. Základem by však měly být čerstvé zeleninové šťávy jako např. mrkvová, mrkvovo-celerová a další, pestrý výběr salátů bez majonéz, kyselé ovoce a jogurty nebo doplňky stravy s živými kulturami. Sám na sobě jsem si mohl ozkoušet, že nejdříve si člověk řekne, že když vyřadí všechny nevhodné potraviny, nebude mít co jíst, ale opak je pravdou. Je to síla zvyku, která nás nutí neustále konzumovat ty stejné potraviny – jsem přesvědčen o tom, že chléb je nejsilnější potravinová droga, silnější než proslulá chuť na čokolády! A samozřejmě podléháme našim chuťovým buňkám, které nemáme sílu zvládnout. Chceme-li se však zbavit svých potíží, mnohdy chronických, musíme překonat své stereotypy a přeorientovat se na potraviny, které našemu tělu jednoznačně prospějí. Můžeme zkusit protikvasinkovou dietu na 2 týdny nebo 2 měsíce, jakékoliv snížení počtu kvasinek je prospěšné, ale výrazný efekt je samozřejmě až po dlouhodobém používání. I po výrazné eliminaci kvasinek je však důležité dodržovat zásady zdravého a pestrého jídelníčku s důrazem na čerstvé zeleninové saláty, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, minimum škrobových potravin, omezený přísun pečiva a jen takovou chuť na sladké, kterou udržíme v mezích.


Jak by měl takový jídelníček při protikvasinkové dietě vypadat? Začít můžeme ráno bylinkovým čajem nebo čerstvou mrkvovou šťávou z odšťavňovače. Pak přijde vhod například kukuřičná nebo jáhlová kaše nebo miska jáhel s tempehem a kysaným zelím. K obědu bychom měli začít salátem – například z listového salátu, červené řepy, rajčat, mrkve, s troškou cibule nebo pórku. Zálivku můžeme vytvořit z rozmixovaných ořechů s olivovým olejem nebo zálivku z jogurtu s živými bifidus kulturami (u sojových jogurtů mají živé kultury jen Sojade jogurty, ostatní jogurty mívají kultury pasterizované!). Jako přílohu si můžeme dát pohanku nebo quinou s mořskými řasami, ochucenou troškem česneku nebo křenu. Během dne je vhodné pít čaj lapacho či maté, zelené nebo bylinkové čaje nebo minerální vody. K večeři se pak naskýtá možnost pečené zeleniny jako jsou celerové řízečky nebo pečená dýně hokkaido s kukuřičnou kaší a houbami shiitake. Variant je spousta a i kdybychom nesplnili veškerá kritéria protikvasinkové stravy, důležité je, že působení kvasinek v organismu omezíme a eliminujeme na rozumnou míru. Z organismu je není možné nijak vypudit, výrazně však můžeme snížit jejich počet a uvidíme sami, že našemu zdraví to jen a jen prospěje! Po skončení protikvasinkové diety dodržujte i nadále hlavní popsané zásady zdravého stravování. Sám jsem byl překvapen, kolik zdraví se skrývá v našich střevech a jak jednoduché je řešení. Většina lékařů problém ignoruje nebo bagatelizuje a tak nezbývá, než sami vyzkoušet příznivé působení této stravy přesně dle hesla: sám sobě doktorem!


Protikvasinková strava a její zásady


  • žádné cukry, ani fruktóza nebo hnědý cukr, ani cukry obsažené v ovoci nebo umělá sladidla

  • žádné výrobky z cukrem, marmelády, kompoty, kečupy s cukrem, žádný med

  • žádný chléb, pečivo, těstoviny, výrobky z bílé mouky, z bílé rýže, omezeně celozrnné obilniny

  • žádný alkohol, káva, černý čaj, slazené a instantní čaje, limonády

  • žádné banány, mandarinky, hrozny, broskve a sterilované ovoce

  • žádná antibiotika, opatrné používání antikoncepce (pozor na kortizon)

  • žádný stres, místo stresu si vychutnejte živou stravu v příjemné a klidné atmosféře


Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě:


  • jakákoliv čerstvá nebo vařená zelenina, čerstvé zeleninové saláty

  • při vaření zeleniny je dobré šetrné dušení či vaření v páře, aby se zachovalo maximum vitamínů a minerálů, nevhodné je smažení

  • místo brambor například topinambury, místo bílé rýže pohanka, jáhly nebo quinoa

  • zelí a kysané zelí (největší nepřítel kvasinek!), cibule, česnek, zázvor, křen

  • jakékoliv ořechy a semínka, ideální je používat také čerstvý či strouhaný kokos

  • jogurty se živými kulturami, probiotické doplňky (např. lepicol), vláknina, psyllium

  • ovoce jen kyselé – grapefruity, citrony, kyselé pomeranče nebo hroznové víno, kyselá jablka

  • nápoje bez cukru, čaj lapacho, maté, zelené a bylinkové čaje

  • zvýšený příjem minerálních látek jako hořčíku, draslíku, vápníku, vitamínů řady B

  • používání přírodních doplňků stravy jako aloe vera, šťáva noni, extrakt z česneku

  • je vhodné podpořit funkci jater extraktem z ostropestřece

  • vhodné doplňky jsou také extrakt z grapefruitu, měsíčku, oregánový olej nebo koloidní stříbro

  • používat čerstvé bylinky s antiseptickými účinky, oregáno, rozmarýn, meduňka a další


Tip pro Vás:


Kokosový olej obsahuje kaprylovou kyselinu, která působí proti bakteriím řady candida albicans. Má prokázané protiplísňové účinky, v malém množství je produkována i v lidském organismu, ale při přemnožení kvasinek je dobré podpořit organismus v tomto boji podáváním kaprylové kyseliny nebo kokosového oleje. Kokosový olej má antibakteriální a antivirozní účinky a potlačuje i plísně a kvasinky (candidu), působí jako přírodní antibiotikum. Kromě toho pomáhá při nadváze a cukrovce, ale také stimuluje metabolismus a působí na správné zažívání. Velmi snadno se tráví a podobně jako jiné rostlinné oleje neobsahuje cholesterol, naopak obsahuje důležité mastné kyseliny, které jsou přínosem pro chod organismu. Kokosový olej vyrovnává kolísání hladiny cukrů v krvi a proto je přínosem nejen pro diabetiky, ale i pro hypoglykemiky. Kokosový olej přispívá také k hojení ran, léčení kožních infekcí a je velmi vhodnou výživou a ochranou kůže – v kosmetice je to jeden z nejdůležitějších přírodních olejů. V potravinářství je pak vhodným zpestřením kuchyně nebo může být zdravou náhražkou jiných olejů či tuků. Chcete-li podpořit své zdraví používáním látek obsažených v kokosu a nemáte-li po ruce kokosový olej nebo kaprylovou kyselinu, která je jeho výtažkem, můžete celý kokosový ořech rozbít a čerstvý nastrouhat – je to i velmi vhodná pochoutka nejen při protikvasinkové dietě a smlsnou si na ní jazýčky i těch nejmenších!


Autor: Rostislav Siksta | pátek 27.2.2009 9:30 | karma článku: 35.64 | přečteno: 17751x


Další články blogera

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma článku: 42.54 | Přečteno: 4572 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Nepotřebujeme imigranty - my se pomlátíme navzájem sami

Během několika málo dní se v tisku objevilo hned několik děsivých případů které ukazují, že násilí není doménou imigrantů s tmavší pletí, jak se neustále snaží dokázat někteří blogeři, ale že je podstatou člověka jako takového.

17.8.2018 v 20:13 | Karma článku: 15.65 | Přečteno: 873 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak spolu souvisí islám, LGBT-Prague Pride a Petr Hannig, kandidát na pražského primátora?

Všechno souvisí se vším a tak nezbývá konstatovat, že po světě pobíhá spousta komických postaviček a to nejen v duhovém průvodu Prague Pride, či jak se ta Sodoma Gomora jmenuje

17.8.2018 v 17:27 | Karma článku: 15.17 | Přečteno: 304 | Diskuse

Pavel Nitka

Já bych všechny ty ipsylóny zrušil

Vždyť k čemu to vlastně je? Podle mne jen k tomu, aby sy mohli učitelky češtiny léčit svůj mindrák na svích žácích, kteří už to po škole stejně nebudou potřebovat...

17.8.2018 v 16:26 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 354 | Diskuse

Martin Faltýn

Znáte Ukrajinskou hořčici?

Tedy ono se jí spíše hovorově říká ruská... Ale ani v tomto případě to nemá nic společného s prohlášením komunistického představitele, že invazi v r 1968 k nám provedli Ukrajinci a ne Rusové.

17.8.2018 v 14:15 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 661 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Co přineslo půlstoletí od 21. srpna 1968

Blíží se 50. výročí sovětské okupace Československa, od 12. července 2018 máme vládu trestně stíhaného premiéra podporovanou komunisty, a předseda KSČM tvrdí, že v srpnu 1968 zosnovali invazi hlavně Ukrajinci. Jak to souvisí?

17.8.2018 v 13:20 | Karma článku: 26.46 | Přečteno: 1003 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3287
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/ Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.




Najdete na iDNES.cz