Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

evon

30. 10. 2012 9:36
Jsem jednoznačně proti vracení majetku církvím,

protože zaprvé knězi a biskupové si ho také sami neodpracovali, zadruhé téměř žádní věřící dnes nejsou a zatřetí je to jen způsob, jak dovytunelovat celou tuto zemi do posledního puntíčku...!!'! RvRvRv

3 1
možnosti
OK

iacobau

30. 10. 2012 9:41
Re: Jsem jednoznačně proti vracení majetku církvím,

Je třeba definovat práci - jestli je prací výchova, literární tvorba, humanitární projekty, umění, nebo jen výroba mobilů a aut.

1 0
možnosti
OK

iacobau

30. 10. 2012 9:21
Milý pane,

seriozní historik (ateista nebo věřící) musí vaše závěry tvrdě odmítnout. Vy tvrdíte totiž to, co je v této době populární tvrdit. Tak třeba konfiskace majetku po exulantech doby pobělohorské prováděl panovník, stejně jako samotné vyhánění jinověrců. Většinu zabaveného majetku pak za výhodnou cenu prodával věrným, některým část i daroval. To byla běžná praxe feudalismu. Malou část majetku sice získala i církev, ale bylo to jen na libovůli vládce.

A tak by se dalo pokračovat. Rozhodně vás však touto reakci nehodlám odsuzovat a plísnit. Naprosto chápu, že vidíte věci tak, jak je vidíte. Něco je v této společnosti špatně a bylo by pošetilé za to vinit vás. Pokud mi snad nevěříte, pak doporučuji poohlédnout se po kvalitní literatuře. Namátkou bych doporučil jednoho z našich nejlepších a nejobjektivnějších historiků, Josefa Pekaře.

2 0
možnosti
JD

pedr64

30. 10. 2012 9:23
Re: Milý pane,

pak potom nechápu, že když panovník (stát) cirkvi něco daroval, proč tedy cirkvi vadí, když jí jiný stát zase něco vzal.

2 1
možnosti
W

wildchild

30. 10. 2012 9:15
Inu, tak to dopadá, když někdo zachází s tématy...

... a symboly jimž nerozumí...

1 0
možnosti
JL

jirka1965

30. 10. 2012 8:52
ČSSD je také pro restituce,

ale ta nějak jinak. Ona by to vrátila tak nějak napůl, aby to mohla kontrolovat, případně z toho majetku organizovaně krást. Předsednictvo ČSSD neříká, že chtějí, aby církve nedostaly nic. Tvrdí, že na majetek mají právo, ale že jim to chtějí také dát, ale jiným způsobem.

1 0
možnosti
H

Halfunx

30. 10. 2012 8:39
Zvláštní spojení

romantiky s kritikou církve šlechty a restitučního zákona. Kašlete na zdejší frfňaly co místo historie měli ve škole vlastivědu. Ani já, ani nikdo z nich skutečnou historii nezná, protože tu, jak známo, píší vítězové a to jsou samé lži. Vyznat se v historii přečtením jedné nebo několika knížek je stejné jak postavit dům podle přírůčky z Baumaxu s nářadím z Lidlu.

Váš příspěvek vypadá jako loučení s místy, které se po restitucích stanou nepřístupnými. Obava celkem oprávněná, protože církve již nyní uvádějí, že o všechen majetek se nedokáží postarat a bude nutné některý prodat. Cíkve se stanou rázem největším developerem v česku. Zákon určuje úředníky státních institucí jako schvalovatele převodu ohromného majetku. Těch institucí jako LESY ČR a pozemkový fond, kde se korupce již vyšetřovala. No jak to asi může dopadnout nyní, kde stačí jedna "rána" a je zajištěno doživotní leháro v karibiku.

2 0
možnosti
BT

markyz.Gero

30. 10. 2012 8:50
Re: Zvláštní spojení

poněkud rozpor,  chcete říci že pokud majetek nebude vrácen církvím a bude odblokovám tak se úředníci okamžitě změní na moudré hospodáře kteří nedopustí aby tento doposud zablokovaný majetek se dostal do rukou někoho kdo jak říkáte chce udělat "ránu"

1 0
možnosti
ZS

Bejbydura

30. 10. 2012 8:26
jojo

a tu charitu budete dělat vy? Azylové domy, chráněná bydlení, hospice, různé stacionáře, domovy, preventivní služby, to všechno chcete provozovat, nebo to spolu s církvemi zrušíte?

3 0
možnosti
JD

pedr64

30. 10. 2012 8:32
Re: jojo

celkem by mě zajímal poměr počtu míst v těchto zařízeních zřizovaných cirkvemi a státem. Možná by se zjistilo, že to taková hitparáda není

1 1
možnosti
BT

markyz.Gero

30. 10. 2012 8:14
že nechápetze symboliku

je jasné ale že si v tom ještě libujete je zarážející, kdyby jste jen trošičku zajímal tak zjistíte proč Ježíš na kříži a jaký to byl neskutečný průlom v symbolice ale to je lepší plkat jak s kostelů a klášterů uděláme galerie které za pár let spadnou neboť kdo by do nich cpal peníze, vyženeme věřící z kostelů a bude pokoj zakážeme církve neboť ony ty hrůzo chtějí svůj majetek, proč jim ho vracet když si ho můžeme rozdělit mezi sebou že?

váš blog je neskutečnou směsicí naivity, neznalosti a hlouposti

3 0
možnosti
RS

autor_tohoto_blogu

30. 10. 2012 10:20
Re: že nechápetze symboliku

Co máte v kalendáři za rok? Já 2012. Věřících je u nás nula nula něco málo. Tomu by měl odpovídat majetek. Aktuálně tento majetek vlastní český stát a pokud jsou zde snahy vracet majetek JINÝ a ještě vyplácet miliardy, tak to je vůči ostatní společnosti zvrhlé. Ať se církvi vrátí něco rozumného, ale ne takováto megarestituce, zde hájená slovy o tom, že jim to bylo sebráno a že jim to patří atd. To bychom se dostali přes Slovany ke Keltům a pak bychom hledali, komu se má vrátit kost sebraná jedním v kožešině druhému v kožešině [>-]

0 1
možnosti
J

jendazmoravy

30. 10. 2012 8:12
Autore, a co máte Vy?

Co takhle kdybych Vám sebral Váš dům a potom psal srdceryvné články, že ho vymaluju líp a taky vím, jak ho líp využít? Co byste si o mně pomyslel?

2 0
možnosti
MM

venenum

30. 10. 2012 8:00
karma !

R^

Vidím to stejně (BTW: dříve kostely a kaple takhle fungovaly, ale v 90. letech se jejich brány uzavřely)

2 0
možnosti
BB

Banjo Banjo

30. 10. 2012 8:42
Re: karma !

Mnohé se uzavřely i dřív. Možná jste si toho nevšiml, ale ono se u nás hodně krade.

1 0
možnosti

rezjirrezjir

30. 10. 2012 7:36
Název toho zákona je chybný

měl by se jmenovat zákon o hospodářském zabezpečení církví a odluce církví od státu. V jeho rámci pak by mohlo být uvedeno, že se církví přenechává majetek zhruba v tom rámci, v němž byl převzat státem převzat v r. 1948 a tam, kde to není možné, tak by se vyplácela finanční náhrada přesně podle podmínek zákona o revizi pozemkové reformy v r. 1947 s přihlédnutím k měnové reformě v r. 1953 

A aby se startovací podmínky mezi jednotlivými církvemi vyrovnali, budou věnovány nekatolickým církvím ty častky, které jsou uvedeny v nynějším návrhu zákona o majetkovém vyrovnání.

Tímto by zmizelo třeba nebezpečí prolomení hranice 25.února 1948.

3 0
možnosti

rezjirrezjir

30. 10. 2012 7:37
Re: Název toho zákona je chybný

A také že další financování církví bude prováděno prostřednictvím zavedení daňových asignací.

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik