Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"...my žijeme spíše v jakési novodobé formě kapitalismu..." ???

Ba ne, pane. Kapitalismus je politicky zcela neutrální termín, který vyjadřuje jen, že práce se vykonává za peníze. Na rozdíl od feudalismu. My žijeme v byrokraticko-centralistickém feudalismu, kdy odměna za práci náleží v drtivé části vládě.

19 1
možnosti
AK

Ano, žijeme v novodobé formě kapitalismu, tedy socio-ekonomickém systému, jehož znaky jsou dominance soukromého vlastnictví, zisk jako hlavní faktor motivace a námezdní práce.

Protože v 90. letech nemělo slovo kapitalismus u nás dobrý zvuk, začal se používat eufemismus tržní ekonomika, tržní hospodářství, ačkoliv volný trh není znakem systému. Hlavní aktéři se mu dokážou vyhnout a obchodují za ceny sebou a nikoliv trhem určované. 1/3 našeho zahraničního obchodu probíhá mezi tuzemskými dcerami a zahraničními matkami za "vnitropodnikové ceny", které mají jako hlavní účel odliv zisku z tuzemska. Další 1/3 našeho zahraničního obchodu probíhá mezi nadnárodními firmami navzájem.

Myslím, že to, co postrádáte (a nejen Vy), je demokracie - tedy vláda lidu prostřednictvím volených zástupců ve prospěch toho lidu.

A ne ve prospěch těch volených zástupců, jejich kámošů, bank, pojišťoven a zahraničních investorů.

Tak se ukazuje, že kapitalismus a demokracie není totéž (jak jsme si v roce 1989 chybně mysleli).

Kapitalismus mohu kombinovat libovolně. Třeba s diktaturou (viz např. Augusto Pinochet). Trochu se obávám, že až projevy hluboké a odůvodněné nespokojenosti občanů překročí určitou mez, můžeme i my najít "osvíceného diktátora", který nás zavede ještě níž než současný politický hnůj.

6 1
možnosti
RS

Souhlasím s tím, že adminstrativní zátěž za pravicové vlády stoupla, což je v rozporu s ideemi pravice. Ona neklesne ani za levicové vlády a tam se ještě přidá zvýšení daně pro úspěšné. Místo plenek na jedno použití, což je ekologická katastrofa, se zkuste vrátit k těm látkovým, je to lepší pro děti, které se jich tak dříve zbaví a ušetříte. Mimochodem porodnost se nikdy a nikde nezvýšila vlivem příspěvku či levnému dětskému zboží. To nefuguje, buď děti chci nebo ne. Někdo z příspěvku těží, ale nevím jestli to je směr, kde populaci zvyšovat.

Chovat se jako Řekové či Francouzi? Jak jim to pomohlo? Jsou ve stále stejném srabu. Je třeba si uvědomit, že nic není zadarmo, a pokud stát bude mít nízké DPH aby si vás koupil a měl jste politiky rád, tak to i vy někde jinde zaplatíte, protože je tu spousta natažených dlaní vůči státu. Stát nemá jiné peníze než vaše. Nepouštím se zde do úvah o zbytečně vyhozených penězích díky nenasytným úředníkům a jejich přátel. To bylo jest a bude co svět světem je. Člověk je více či méně stále stejně chtivý. DPH považuji za nejvíce spravedlivou daň. Kupovat nemusíte.

4 9
možnosti
KN

"Kupovat nemusíte." Nepaušalizujte, možná vy jste vegan, tak se můžete napást, ale co my normální lidi?

5 0
možnosti
Foto

Že by Kalousek dostal za úkol zničit nejen Nečase, ale celou republiku?

5 0
možnosti
MZ

Článek výstižný,ale trochu je tam cítit ten problém Čechů, kteří vše svalují na vládu a na ČEZ. Všechny velké energetické firmy fungují a vydělávají stejně jako ČEZ, ba naopak možná ještě lépe. Pokud se někdo myslí, že kdyby ČEZ byl vlastněný nějakou nadnárodní firmou, že by měl levnější energii, je to velký omyl. Spotřební chování většiny občanů jednoznačně podporuje zahraniční firmy a ty se vesele odvádí dividendy do zahraničí, pak nám tady těch 300 miliard zisku chybí. Peníze českých lidí se točí v globálním kolotoči, ale bylo by vhodné ten kolotoč co nejvíce lokalizovat v ČR na to má těch 80 % obyvatel obrovskou finanční sílu, ale de facto tento faktor nikoho nezajímá.:-)

0 0
možnosti
Foto

To jsem obdivovala před čtvrt stoletím ve Švýcarsku. Jen přistěhovalci, mezi nimi i od nás, jezdili nakupovat do Německa za levnějšími nákupy. Pravý Švýcar by se hanbou propadl, kdyby nenakupoval doma...

2 0
možnosti
JS

nemá cenu fňukat a dokud nevezmeme klacky a nevyženeme tu slotu zlodějskou někam na Sibiř tak se situace tady nezlepšíV

12 2
možnosti
Foto

Na Sibiři je krásná a čistá příroda. Já bych jim to tam tak nesvinil... ;-D

5 0
možnosti
AR

A69d70a80m 41R33y28c38h39l64ý

20. 2. 2013 13:38

škoda, že existuje internet. Kdyby nebyl internet, tak místo psaní na diskuzních forech a různých  blozích, řveme na náměstích potom zacinkáme znovu klíčema nebo je rovnou vyhodíme z okna.....je pravda, že od Bílé hory si všechno necháme líbit a také mě mrzí, že nemáme trochu té jižanské temperantnosti, ale bohužel jsme švejkové........

18 2
možnosti
MV

Přesné a výstižné. Bohužel naši parlamentní a vládní nenežranci si pouze říkají Vlci vyjou a karavana jede dál.

Naházet je všechny do Vltavy a zasypat kameny!

21 3
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik